Hlavní obsah

Tisková konference vlády

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí projednával informace tajných služeb o zapojení ruské tajné služby GRU do explozí v muničním areálu ve Vrběticích. Tématem byla i aktuální epidemiologická situace a úprava nynějších koronavirových opatření. Brífink je naplánovaný na 16:30, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 19.4.2021Video: ČTK

 
Článek

Česká vláda v reakci na informace o podílu tajné služby GRU na dvou explozích munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 rozhodla v sobotu o vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb.

Babiš: Rusko bylo zapojeno do výbuchu ve Vrběticích

Domácí

Rusko následně vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě včetně druhého nejvýše postaveného představitele českého státu v Rusku, zástupce velvyslance. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který nyní vede i ministerstvo zahraničí, řekl, že přehnaná ruská reakce může vést k dalším krokům ze strany ČR.

Babiš i Hamáček se také vyslovili proti účasti ruské společnosti Rosatom na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Vláda může firmu vyřadit ze seznamu uchazečů, které čeká bezpečnostní prověrka.

Obnovení praktické výuky? 

Tématem pondělního jednání vlády byl i koronavirus. Opatření proti epidemii se v České republice naposledy měnila s koncem nouzového stavu 12. dubna. Skončil zákaz cestování mezi okresy nebo nočního vycházení. Do škol se vrátili žáci prvního stupně a do školek předškoláci.

Kontroly protiepidemických opatření nekončí

Koronavirus

Podle ministrů by pak mělo být mezi jednotlivými kroky při rozvolňování vždy 14 dní, aby byl čas vyhodnotit dopady předchozích úprav. Další rozvolnění by proto mohlo přijít 26. dubna.

Vláda také v pondělí jednala o návrhu ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Ten chce, aby se právě od pondělí 26. dubna obnovila praktická výuka na středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.

S otevřením školek chce ministerstvo školství v souladu s doporučeními epidemiologů podle Plagy počkat, až bude přibývat méně než 100 případů nakažených s covidem-19 na 100 000 obyvatel za sedm dní. Nyní do školek smí chodit jenom předškoláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám