Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Praha

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí jednala o návrhu, podle kterého by firmy s více než 250 zaměstnanci musely od 5. března testovat své pracovníky na koronavirus. Za nesplnění povinnosti by podnikům mohla hrozit až půlmilionová pokuta. Brífink po jednání je naplánovaný na 17. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 1.3.2021Video: ČTK

 
Článek

O povinném testování ve firmách s více než 250 zaměstnanci hovořil v neděli premiér. Dodal, že návrh, který by měl platit od pátku, se ale může ještě změnit. Firmy, které nebudou plnit podmínky, tedy nošení ochranných pomůcek a testování, by podle Babiše měly být zavřené.

PŘEHLEDNĚ: Jak se od pondělí zpřísní opatření

Domácí

Pro firmy s 50 až 250 pracovníky má povinnost platit od 12. března, uvedla v neděli Česká televize s odvoláním na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO).

Pro ještě menší firmy ministerstvo povinné testování zavádět zatím nechce. „Není vyloučeno, že bychom i u těch nejmenších firem zavedli povinné (testování), ale zatím s tím nepočítáme,” řekl Havlíček.

Poslanci smetli příspěvek pro lidi v karanténě. Koalici chyběl jeden hlas

Domácí

Kabinet by měl jednat na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) znovu ještě o příspěvku pro lidi v karanténě, který v pátek neschválila Sněmovna. Menšinové vládě chyběl jeden hlas.

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci pak také vláda v pátek rozhodla o zpřísnění koroanvirových opatření. Od pondělí jsou tak uzavřené školy a školky, omezené je také cestování mezi okresy. Otevřená zůstala jen zhruba polovina obchodů a služeb, přísnější pravidla platí i pro nošení roušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám