Hlavní obsah

Vláda by mohla firmám nařídit, aby testovaly samy, míní Hamáček

Vláda by mohla opatřením řešit situaci, kdy kvůli testování zaměstnanců firem nejsou místa na antigenní testy pro veřejnost. Novinářům to v pondělí řekl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). K rozhodnutí by však měla přikročit až v době, kdy bude v Česku k dostání potřebné množství testů pro samotestování.

Vláda by mohla firmám nařídit, aby testovaly samy, míní HamáčekVideo: Novinky

 
Článek

Minulý týden Hamáček uvedl, že by ministerstvo průmyslu mělo na firmy apelovat, aby zaměstnanci nevyužívali veřejně dostupná testovací místa. Především menší společnosti takto povinné testy řeší.

Povinné testování musely minulý týden zahájit firmy. Velké nad 250 zaměstnanců měly s testováním začít ve středu a dokončit ho do 12. března. Střední podniky s 50 až 249 pracovníky s testováním měly začít v pátek. Od této středy se bude povinnost týkat i úřadů s 50 a více pracovníky. Hamáček řekl, že firmy by měly především volit samotestování. ODS žádá, aby vláda firmy k vlastnímu testování motivovala, nebo rozšířila kapacity testování.

Umělce bez respirátorů při Českých lvech řeší policie

Domácí

Dostupné termíny na antigenní testování se v posledních dnech zaplnily dlouho dopředu. Například v Liberci je nejbližší volný termín za šest týdnů. „Ve chvíli, kdy vláda nařídila povinné testování ve firmách, některé šly nejjednodušší cestou a poslaly zaměstnance objednat se do těch center, což samozřejmě nebylo cílem,” připustil Hamáček.

Pokud by se ukazovalo, že firemní testování přetěžuje veřejně dostupná testovací místa, musel by kabinet přijmout určitá opatření, dodal Hamáček. „Například by omezil přesun zaměstnaneckého testování a tlačil k většímu využívání samotestování,” řekl Hamáček. Logicky je to podle něj možné až ve chvíli, kdy bude testů v ČR dostatek.

Epidemie zpomaluje, opatření fungují, oznámil Hamáček

Domácí

Občanští demokraté vládu vyzývají, aby testovací kapacity navýšila, nebo zvýšila příspěvek na testy. To žádali minulý týden i Piráti a STAN, podle kterých by namísto 60 korun měl být příspěvek na test 80 nebo 100 korun. „Zaměstnavatelé tvrdí, že současný příspěvek není dostačující. Vláda musí příspěvek navýšit, aby motivovala firmy k zajištění testování, nebo musí navýšit kapacity na testovacích místech. Dostatečné testování a zrychlení očkování je jediná cesta, jak můžeme pandemii porazit,” uvedl v tiskové zprávě předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám