Hlavní obsah

Ve škole v Semilech byly děti znovu bez testu, rodiče chystají žalobu na stát

Semily

Vyučování ve Waldorfské škole v Semilech se v pondělí znovu účastnily i děti, které nebyly vůbec testovány. Právu to potvrdil ředitel školy Ivan Semecký. Podle něj šlo celkem o 47 dětí, které přinesly podepsané prohlášení od rodičů, kteří touto formou trvají na obnovení výuky bez podmínek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vyučování netestovaným dětem umožnila semilská škola i minulý týden v pondělí a ve čtvrtek. Je jedinou školou v Libereckém kraji, která takto postupuje. Krajská hygienická stanice v Liberci už kvůli tomu vede se školou řízení.

Podle ředitele semilské školy se pondělního vyučování účastnilo celkem 141 dětí. „Kromě zmíněných sedmačtyřiceti se všichni ostatní testovali. Drtivá většina z nich plivacími testy, které jsme jako škola sami nakoupili ze sponzorských příspěvků od rodičů,“ řekl Právu ředitel Semecký s tím, že pouze jedna dívka se testovala státem dodanou testovací sadou s tyčinkou.

Waldorfská škola v Semilech odmítla testování dětí i roušky ve třídách

Domácí

Že se ve škole nedodržuje mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, zjistili už minulý týden krajští hygienici. Ti ve škole provedli takzvaný státní zdravotní dozor a vypracovali o něm protokol. „K němu se nyní může vedení školy vyjádřit a podat námitky, má k tomu lhůtu do příštího pátku,“ řekl liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta.

Hygienici: V případě covidu školu zavřeme

Podle něj hygiena nyní také sleduje, zda se přímo v semilské škole nebo v návaznosti na ni neobjeví případ onemocnění covid-19. „Pokud by se tak stalo, tak bychom vydali naše vlastní mimořádné opatření, kterým bychom omezili provoz školy, to znamená, že bychom uzavřeli celou školu nebo její část,“ vysvětlil Valenta.

Ředitel školy Ivan Semecký umožňuje podle svých slov výuku netestovaným dětem, protože nesouhlasí s mimořádnými opatřeními a metodickými pokyny. „Staví nás, ředitele škol, do absurdní pozice, ve které máme některým dětem zakazovat chodit do školy, rodičům odpírat jejich základní práva a z učitelů dělat zaměstnance testovacího centra,“ uvedl s tím, že pro něj jako pro ředitele je základní normou školský zákon, který mu ukládá, že do školy mohou chodit všechny děti.

U školáků bylo pozitivních 300 z 610 000 provedených testů

Domácí

Kvůli opakovanému porušování opatření ministerstva zdravotnictví ve škole budou dnes odpoledne jednat semilští městští radní o odvolání ředitele Semeckého. Ještě předtím se v Semilech uskuteční shromáždění rodičů na podporu ředitele a iniciativ požadujících návrat dětí do škol bez podmínek.

Rodiče chystají hromadnou žalobu na stát

Rodiče podporující postup ředitele Semeckého také sepsali otevřený dopis radním města, v němž je vyzvali, aby jednání o odvolání ředitele odložili. „K odvolání ředitele není naplněn žádný z důvodů uvedených ve školském zákoně,“ argumentují rodiče.

Podle Jiřiny Lenové, matky školáků ze semilské školy a organizátorky shromáždění na podporu ředitele, připravují rodiče také hromadnou žalobu na stát za to, že je nutí, aby jejich děti podstupovaly testování.

Vláda projedná další rozšíření výuky od 26. dubna

Domácí

„Očekáváme, že v dohledné době rozhodne Nejvyšší správní soud o tom, že opatření ministerstva zdravotnictví o povinném testování není v souladu se zákonem. Potom si necháme od školy potvrdit, že naše dítě bylo testováno, a použijeme to v rámci hromadné žaloby na stát, jejímž prostřednictvím budeme usilovat o zrušení opatření a nápravu,“ řekla Právu Jiřina Lenová, matka dětí navštěvujících semilskou školu a organizátorka shromáždění na podporu ředitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám