Hlavní obsah

V Praze bylo aplikováno už 186 tisíc dávek vakcín, pochlubil se Hřib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze zdravotníci dosud podali lidem 186 tisíc dávek vakcín proti nemoci covid-19, přičemž třetinu z nich dostali lidé, kteří mají trvalé bydliště v jiném kraji. Zhruba dvě třetiny Pražanů starších 80 let bylo naočkováno aspoň první dávkou vakcíny, uvedl v sobotu odpoledne na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Údaje podle něj pochází z datové platformy pražského magistrátu Golemio. Z nich vyplývá, že minimálně jednu dávku vakcíny dostalo 35 tisíc obyvatel Prahy ve věku nad 80 let. Celkem je v hlavním městě kolem 55 000 občanů této věkové kategorie.

Podle Českého statistického úřadu na území Prahy žije až o čtvrt milionu lidí více, než kolik jich v ní má trvalé bydliště, zhruba 1,57 milionu. K trvalému pobytu bylo v metropoli loni v září přihlášeno přibližně o 240 000 lidí méně.

Praha rozvezla vakcíny praktikům. Zhoršili jste naši vyjednávací pozici, tvrdí ministerstvo

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví k pátečnímu večeru evidovalo v hlavním městě podle dat na webu 169 655 podaných dávek vakcíny a pokračující náskok Prahy v očkování před ostatními regiony. Na druhém místě v očkování je Jihomoravský kraj, kde bylo podle posledních údajů ministerstva vykázáno 92 612 očkování. Přibližně o 10 000 méně jich aplikovali zdravotníci ve středních Čechách. Z údajů ministerstva plyne, že v celé zemi s 10,7 milionu obyvatel bylo vydáno přes 805 000 dávek vakcín a obě potřebné dávky dostalo přibližně 260 500.

Praha rozjela kampaň k očkování. Vsadila na emoce a seniory

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek vyzval k urychlení očkování, a to i o víkendech, kdy se očkuje méně než ve všední dny. Od počátku března přitom očkování zrychlilo, ve čtvrtek dostalo vakcínu dosud nejvíce lidí, přes 34 000. V předchozích týdnech denní počty aplikovaných dávek většinou nepřekročily 20 000 a o víkendových dnech jich bylo i méně než 4500.

V Česku se očkuje proti koronaviru od konce loňského roku a podle pátečního vyjádření Babiše do ČR dorazilo 1 041 950 dávek vakcíny. K dispozici jsou preparáty od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám