Hlavní obsah

V den otravy Bečvy došlo v chemičce Deza k incidentu

Právo, Aleš Fuksa

S přímým svědectvím zaměstnance, který měl způsobit havárii v jednom z provozů meziříčské chemičky Deza v den katastrofální otravy ryb v řece Bečvě, přišel v pondělí Deník Referendum (DR). Za svoje provinění dostal zaměstnanec pokutu ve výši 2,5 tisíce korun. Agrofert, pod nějž Deza patří, mluví o provozní události, která nemohla být příčinou otravy desítek tun ryb na čtyřicetikilometrovém úseku řeky od Valašského Meziříčí po Přerov.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Areál chemičky DEZA ve Valašském Meziříčí

Článek

K havárii došlo v noci před otravou řeky, a to v části chemičky, kde se podle zjištění DR vyrábí fenol. Přesněji při kaustifikační jednotce určené k výrobě louhu. Při ohřívání směsi v jednotce usnula podle zjištění DR obsluha zařízení a směs začala v reaktoru vřít a vystřikovat ven.

Na událost alarm nereagoval, ten je podle zdrojů DR dlouhodobě mimo provoz. Ke všemu byl v osudnou noc částečně otevřený vrchní poklop reaktoru, kterým při přehřátí směs unikala. Ve velkém množství stříkala až za obrubník havarijní jímky přímo na silnici, odkud ji spláchla ranní směna chemičky do dešťové kanalizace.

Že k „události“ v Deze v den smrtící kontaminace řeky 20. září skutečně došlo, potvrdil Právu mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka.

„Byla to provozní událost. Neměla charakter havárie a ze své podstaty nemohla být příčinou otravy ryb v Bečvě. Vzhledem k tomu, že nešlo o havárii, ale o provozní událost, podle předpisů nemusela být hlášena úřadům,“ sdělil Hanzelka.

Otrava Bečvy: Někdo se bojí mluvit, tvrdí politici a vypsali stotisícovou odměnu

Domácí

Detailněji pak popsal pro Právo celý incident takto: „V důsledku pochybení zaměstnance došlo k přetečení směsi sody a vápenného hydrátu z provozního reaktoru z důvodu překročení teploty směsi v reaktoru. Podle bezpečnostních listů obou uvedených složek ani jedna z těchto látek není toxická. Navíc převážná část uniklé směsi skončila v záchytných valech.“

Podle Hanzelky se do Bečvy v souvislosti s touto událostí nemohly dostat žádné dešťové ani odpadní vody, které by byly kontaminovány jakoukoli toxickou látkou. „Trváme na tom, že Deza není a ani technicky nemohla být viníkem otravy ryb v Bečvě ze dne 20. září,“ dodal mluvčí.

Foto: Stanislav Pernický (Český rybářský svaz)

Kyanid zabil v Bečvě desítky tun ryb

Havárie s příchutí fenolu

„O tom prů*eru ve fenolce se šušká už chvíli. Je ale otázka, zda skutečně souvisí s otravou řeky, nebo jestli nedošlo souběžně ještě k úniku jiné nebezpečnější látky například při přečerpávání do cisteren,“ řekl Právu rybář Lukáš Gerla, který se spolu s dalšími rybáři snaží zjistit viníka.

DR poslal vzorek látky, která unikla do kanalizace, na rozbor docentu biochemie Marku Petřivalskému z Palackého univerzity v Olomouci. Ten po hrubé analýze potvrdil, že směs obsahovala látky, které mohly při splnění určitých dalších okolností způsobil otravu v Bečvě. Nejde však podle něj o kyanid, ale o fenoly.

Přímo při vytahování mrtvých ryb z řeky si rybáři stěžovali na zápach podobný chloru. Ten se měl do řeky dostat, aby neutralizoval kyanid. Podle DR ale mohlo jít právě o vůni fenolu, který podle odborníků pachem připomíná nemocnici.

Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí znovu unikla neznámá látka

Krimi

„Ta vůně by dávala smysl. Mysleli jsme, že je to chlor nebo něco. Pálily a svědily nás ruce. Deset dnů jsem smrkal krevní sraženiny, byla to hrůza. Jednatel rybářského spolku se probudil v noci a měl zakrvácený polštář a pyžamo, jak mu tekla z nosu krev,“ zavzpomínal pro Právo rybář Stanislav Pernický.

Policie dosud čeká na znalecké posudky, které by mohly poukázat na zdroj smrtící kontaminace Bečvy. K dispozici je bude mít až 20. prosince. Blíž se k případu policie nevyjadřuje. Obdobně Česká inspekce životního prostředí.

„Případ otravy Bečvy primárně vyšetřuje Policie ČR, nikoli redaktoři Deníku Referendum. Jejich novou teorii ČIŽP proto nebude, a ani nemůže, veřejně komentovat,“ řekla ČTK mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám