Hlavní obsah

V Česku od půlnoci platí nový nouzový stav

V Česku od soboty platí nový nouzový stav, plynule navazující na předchozí. Kvůli epidemii nemoci covid-19 ho v pátek vyhlásila vláda na dobu 30 dní do 28. března. K novému vyhlášení nouzového stavu vyzvala vládu Poslanecká sněmovna, která odmítla prodloužit nouzový stav vyhlášený před dvěma týdny na žádost hejtmanů. Podle kritiků byl způsob vyhlášení v rozporu s ústavou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš při vystoupení ve Sněmovně

Článek

Vláda je podle předkládací zprávy přesvědčená o tom, že neskončily důvody pro to, aby v České republice dál platil nouzový stav, naopak jsou ještě intenzivnější než dříve. Výhledově bude podle kabinetu nutné přistoupit ke zpřísnění protikoronavirových opatření, k čemuž jsou nedostatečné zákon o ochraně veřejného zdraví i takzvaný pandemický zákon, který Sněmovna schválila. Současnou epidemiologickou situaci kabinet v materiálu popsal jako nejhorší od vypuknutí pandemie.

PŘEHLEDNĚ: Jak se od pondělí zpřísní opatření

Domácí

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října. Poslanci několikrát žádost vlády podpořili, poslední návrh na prodloužení nouzového stavu do 16. března ale zamítli. Mimořádný stav tak měl skončit v polovině února, kabinet však na žádost hejtmanů vyhlásil navazující nouzový stav znovu.

Podle řady právníků či 35 senátorů, kteří podali návrh na přezkum Ústavnímu soudu, se tak stalo v rozporu s ústavou. Postup kabinetu už byl napaden u Ústavního soudu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale ministři podle vládních právníků rozhodovali správně.

NSS zrušil verdikt soudu, který na jaře zrušil čtyři opatření ministerstva

Domácí

Babiš v pátek poslancům řekl, že vláda potřebuje nouzový stav a potřebuje, aby lidé omezili kontakty stejně jako tomu bylo loni v březnu. Vláda podle něj nemá jinou možnost, protože opatření, která chce udělat, jsou podle něj téměř stejná jako loni v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám