Článek
Radegast je v „boji o vodu“ dlouhodobě aktivní. Nošovický pivovar dokázal za posledních 12 let snížit spotřebu vody potřebnou na výrobu piva o přibližně 40 %. V posledních letech mu tak stačí na uvaření jednoho půllitru piva jen 1,27 litru vody. To ho řadí k naprosté světové špičce.
„Snižování spotřeby je ale jen jedna část. Stejně důležité je i vodu efektivně zadržovat a vracet tam, kam patří – do krajiny. Proto podporujeme i ostatní, kteří se těmto aktivitám věnují,“ říká Josef Jalůvka, manažer značky Radegast.
A dodává: „Za posledních šest let jsme rozdělili nejen v rámci grantového programu Radegast lidem skoro tři miliony korun na projekty, které se týkaly právě zadržování vody v krajině, ale také šetrného zacházení s vodními zdroji, hospodaření s dešťovou vodou nebo záchrany cenných podmáčených lokalit.“
Mezi takové oblasti patří louka Pod Juráškou, mokřad Hutě ve Starých Hamrech nebo mokřad na Plucnarce v údolí Čeladenky, o které se dlouhodobě starají odborníci z ČSOP Salamandr za podpory Pivovaru Radegast.
Lepšímu zadržování vody v krajině nyní pomůže nová tůně, která vznikla kousek od cesty na Pustevny a do které postupně roztaje ledová socha Radegasta. Spolu s již dříve vybudovanou tůní vytvoří místo pojmenované Radegastovy tůně.
Podmáčená louka Pod Juráškou je lokalita, kterých v Beskydech moc není. Až do konce června tady kvetou orchideje a mečíky. V tůních žijí čolci nebo velké larvy vážek.
„Naše krajina trpí střídáním období sucha a přívalových dešťů. Bojovat proti tomu můžeme tím, že zvládneme zadržet v krajině co nejvíce vody. V tom nám pomůžou mokřady, které jsou důležitým prvkem zdravé krajiny,“ říká Vojtěch Bajer, předseda organizace ČSOP Salamandr, která se o beskydské mokřady a louky stará.
Radegast během léta představí na svém Facebooku a v dalších médiích, jak sám bojuje o vodu nebo které projekty podporuje. Také ukáže jednoduché výzvy a tipy, jak mohou lidé sami šetřit nebo zadržovat vodu doma, na zahradě nebo ve svém okolí.
„Každá kapka má smysl a v Radegastu věříme, že do boje o vodu se může zapojit každý z nás. Voda tu totiž musí zůstat, protože bez ní by nebylo ani pivo,“ shrnuje Josef Jalůvka.
Komerční obsah.