Hlavní obsah

Uzávěra okresu nepomohla, čísla na Sokolovsku dál letí nahoru

Vláda v polovině února rozhodla o uzavření trojice okresů - Cheb, Trutnov, Sokolov - kvůli masivnímu šíření onemocnění covid-19. Zatímco u prvních dvou jmenovaných okresů v průběhu posledních 14 dní počet nových nákaz klesá a situace se zlepšuje, na Sokolovsku křivka stále stoupá.

Článek

V době uzávěry regionů mělo Trutnovsko v přepočtu na 100 tisíc obyvatel téměř 2732 případů, o čtrnáct dní později už křivka grafu klesla na hodnotu 1847. Okres Cheb klesl v rámci čtrnáctidenního sledování z hodnoty 2685 případů na 100 tisíc obyvatel na 1869. Je tedy patrné, že uzávěra regionu, kterou nařídila vláda, zabrala.

Stejný vývoj ovšem nenastal ve třetím uzavřeném okrese, a to v okrese Sokolov. Tam počet případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel během uplynulých dvou týdnů vzrostl z čísla 2684 v polovině února na téměř 2824 případů nákazy evidovaných k začátku března.

Sokolov se jako jediný uzavřený okres nezlepšuje

Stejný trend je v uzavřených okresech i v případě nákazy ve věkové skupině obyvatel nad 65 let. Navíc, co se týče statistik nakažených seniorů v uplynulých dvou týdnech, v nejvíce zasažených okresech si Sokolovsko drží pomyslné prvenství v rámci České republiky. Sokolov je již jediným uzavřeným okresem, který se ve statistikách objevuje mezi nejvíce zasaženými regiony.

Ze statistik vyplývá, že nejhůře si stojí regiony na západě republiky. Nejvíce případů nákazy od poloviny února zaznamenal okres Tachov (3476), následuje zmíněný Sokolov (2823), okres Plzeň-sever (2624), a s čísly mezi 2300 a 2400 jsou na tom téměř srovnatelně Karlovy Vary, Náchod, Rokycany a Kolín.

Tomu odpovídají i trendy vývoje nákazy.

Projevuje se na Zlínsku promoření?

Naopak nejlépe si v posledních čtrnácti dnech stojí okresy ve Zlínském kraji. Jistou souvislost to může mít s tím, že na podzim se tento kraj výrazně potýkal s nákazou covidem-19 a situace v tamních nemocnicích byla kritičtější než jinde v Česku a mnoho lidí nákazou prošlo.

Nejméně případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v uplynulých dvou týdnech eviduje okres Vsetín (620), Zlín (693), Kroměříž (735) a Uherské Hradiště (736). Mezi šestici nejlepších okresů se řadí i Šumperk (702) a okres Ostrava-město (680) - i zde byly v minulosti problémy s masivním šířením onemocnění covid-19.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám