Hlavní obsah

Ukrajinské vojačky inspirují i české ženy

Do bojů proti ruským agresorům se zapojilo více než 32 tisíc ukrajinských žen. Ty jsou často prezentovány na sociálních sítích a v médiích. Podle sociologů jde o oslovení a mobilizaci nejširších skupin obyvatelstva pro obranu země.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vojačka ve Lvově

Článek

„Ukrajinská biatlonistka, světová juniorská mistryně Hanna Kryvonos uplatňuje svoje střelecké zkušenosti proti ruským agresorům,“ napsal například ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis k fotce mladé sportovkyně v maskáčovém oblečení na sociální síti Twitter.

Ukrajinské ministerstvo obrany i další ukrajinské zdroje zveřejňují poměrně často fotografie žen v maskovaných uniformách a ukazují na těchto příkladech jejich zapojení se do bojů.

Ukrajina a Rusko se předhánějí v hlášení o ztrátách nepřítele

Evropa

Má to vliv i na zájem českých žen o vojenskou službu? Bezpochyby ano. Podle mluvčí generálního štábu Armády České republiky Magdaleny Dvořákové je po ruské invazi na Ukrajinu u nás zájem o službu vlasti dvojnásobný, a to i ze strany žen.

V Armádě ČR nyní slouží 3600 žen, což představuje 13,7 procenta z celkového počtu vojáků. „Máme pilotky, řidičky, palubní střelkyně, lékařky či velitelku roty u dělostřelců. Ženy jezdí na zahraniční operace a účastní se pozorovatelských misí,“ zdůraznila.

Výběr článků

Načítám