Hlavní obsah

Tragický požár připomíná deska

Právo, Karel Otcovský

Na den přesně rok po požáru v domově pro mentálně postižené Kavkaz ve Vejprtech na Chomutovsku, při kterém zemřelo devět lidí, představilo v úterý vedení města pamětní desku připomínající tragickou událost.

Foto: Karel Otcovský , Právo

Pamětní desku představil před domem Kavkaz ředitel městských sociálních služeb Viktor Koláček

Článek

Dřevěná cedule s nápisem Nezapomeneme a devíti květy, které mají symbolizovat devět obětí, bude v nejbližších dnech instalována na fasádu domu. Při loňském lednovém požáru zemřelo osm mužů, kteří se nadýchali kouře, další klient umřel v dubnu v nemocnici. Desítky obyvatel zařízení Kavkaz byly po neštěstí rozmístěny do dalších budov sociálních služeb, kterých je ve městě sedm.

Událost patří mezi nejtragičtější požáry v Česku. „Pamětní tabule je takovým mementem, abychom zabránili podobným událostem. Zároveň symbolizuje začátek nového přístupu ke klientům. Chceme transformovat organizaci směrem k jejich větší svobodě, respektive k jejich jinému chápání, aby si uvědomili, že je to tady pro ně skutečný domov,“ řekl Právu ředitel městských sociálních služeb Viktor Koláček.

Dva mladé muže, kteří měli založit požáry ve Vejprtech, obvinila policie

Krimi

Domov Kavkaz B, kde se před rokem stala tragická událost, je již téměř zrekonstruován. Opravy začaly krátce po požáru, zbývá dokončit část fasády. Práce byly kvůli zimě přerušeny. „Uvnitř je vše hotové, nové,“ zmínil Koláček.

Rekonstrukce zahrnovala opravy podlah a omítek, úpravy podkroví, klientům i zaměstnancům slouží nový nábytek a objekt má nová okna. Rekonstrukce, která skončila na konci loňského léta, stála 15 milionů korun a byla hrazena z pojistky. Dva pokoje, kde podle vyšetřovatelů požár vypukl, jsou zatím prázdné.

„Jako první bylo opět zprovozněno přízemí, kam se na začátku dubna přestěhovali první klienti, další se pak do domova vraceli postupně,“ připomněl Koláček.

Zařízení se zásluhou úprav dostalo na vyšší úroveň. Pro lepší zabezpečení pořídilo vedení sociálních služeb z pětimilionové dotace ministerstva práce a sociálních věcí nová protipožární čidla. Jsou ve všech pokojích, na každém patře jsou protipožární dveře a rozšířen byl také kamerový systém. Zaměstnanci dostali od všech dveří univerzální klíče.

Tři požáry budov vedle sebe řešili hasiči na Chomutovsku

Krimi

Městské sociální služby získaly také 2,1 milionu korun z veřejné sbírky a od Ústeckého kraje jeden milion korun. Využity byly podle ředitele na zabezpečení dalších domovů ve městě, aby byly na podobné úrovni, jako je nyní Kavkaz. „Každý domov má nově projektované požárně bezpečnostní řešení. Do roku 2022 bychom měli mít všechny provozy ochráněny na nejvyšší možné míře,“ doplnil Koláček.

V domově Kavkaz B začalo hořet 19. ledna brzo ráno ve společenské místnosti. Při požáru bylo ohroženo 34 klientů domova a jeden vychovatel, který přivolal pomoc. Příčinou požáru byla podle policie manipulace s otevřeným ohněm, požár vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Případnému pachateli hrozí až osm let vězení.

Vejprty se rozloučily s tragicky zemřelými klienty domova pro zdravotně postižené

Domácí

Policie se po roce od požáru případem nadále zabývá. „V případu ještě nebylo pravomocně rozhodnuto,“ uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám