Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Novinky, jam
Aktualizováno

Vláda na svém pondělním jednání jako již tradičně projednávala aktuální koronavirovou situaci. Ministerstvo zdravotnictví již ráno rozhodlo o zastavení letů z Velké Británie od pondělního poledne. Kabinet také zúžil počet lokalit pro zvažované úložiště jaderného odpadu. Tiskový brífink nabízejí Novinky živě.

Živě: TK po jednání vládyVideo: ČTK

Článek

Vláda jednala od 14 hodin formou videokonference. Kabinet se rozhodl předstoupit před novináře po probrání koronavirových bodů ve 14:30 a následně pokračovat v projednávání další agendy. Poté kolem 17:30 začal druhý brífink.

Původně se uvažovalo o tom, že kabinet v pondělí projedná případné zpřísnění opatření a přesun do stupně pět protiepidemického systému PES. V Česku platí nyní čtvrtý stupeň, ale hodnota indexu rizika již čtyři dny po době odpovídá nejpřísnějšímu stupni. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale v neděli uvedl, že kabinet případné zpřísnění bude řešit až ve středu.

Opatření se zpřísní od 25. prosince, navrhne Blatný

Koronavirus

Od pondělního poledne jsou zakázané lety z Velké Británie, kde se v posledních dnech šíří nová mutace koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví to ráno oznámilo na Twitteru.

Kromě koronavirových témat měla vláda také na jednání řešit hlubinné úložiště jaderného odpadu. Rozhodla, že má v Česku vzniknout na jedné ze čtyř následujících lokalit - Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku, či Březový potok na Klatovsku, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Dosud se v souvislosti s úložištěm uvažovalo o devíti lokalitách.

Na programu měla vláda také návrh zákona o podpoře nízkoemisních vozidel, novelu zákona o státní sociální podpoře či novelu vládního nařízení týkajícího se úvěrování výstavby nájemních bytů.

Související témata:

Související články

Vláda zítra opatření nezpřísní, řekl Babiš

Kabinet nebude v pondělí řešit zpřísnění opatření v Česku. Řekl to premiér Andrej Babiš v České televizi. Vláda zpřísnění podle něj projedná nejdříve ve...

Česko zakázalo přílety z Velké Británie

Česká republika zastaví lety z Velké Británie od pondělních 12:00, oznámilo ráno ministerstvo zdravotnictví na twitteru. Lety ruší i další evropské státy kvůli...

Výběr článků

Načítám