Hlavní obsah

Toto není snadná doba pro Česko, řekl nový ministr zahraničí Kulhánek

Novinky, ber, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nově jmenovaný ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se ve středu ujal funkce. Představil své priority a oznámil, že vedle setkání s ruským velvyslancem o dalším postupu vůči Rusku jej čeká i jednání s velvyslanci zemí NATO.

TK k uvedení Jakuba Kulhánka do funkceVideo: ČTK

 
Článek

Kulhánek se podle Babiše ujímá funkce v těžké době, kdy ČR musí reagovat na neoprávněné vyhoštění českých diplomatů Ruskem. Jednat o podpoře bude se spojenci. Podle Babiše má vláda ve svých krocích podporu prezidenta Miloše Zemana.

„Toto není snadná doba pro ČR,“ uvedl nový ministr, který se hodlá opřít o zkušené diplomaty.

Postup vůči Rusku chce řešit s partnery v příštích dnech. Ve čtvrtek bude jednat s velvyslanci zemí NATO, které hodlá seznámit s detaily výbuchů ve Vrběticích. Další postup sdělí nejprve ruskému velvyslanci na podvečerním setkání.

Za své priority označil kontinuitu zahraniční politiky, plnění závazků vůči partnerům v EU a NATO a jednotnou zahraniční politiku.

Kulhánek se šéfem české diplomacie stal v době, kdy v Česku rezonuje kauza Vrbětice. Premiér Andrej Babiš (ANO) totiž v sobotu oznámil, že za útok na muniční sklady je zodpovědná ruská tajná služba GRU. Při výbuchu zemřeli dva lidé.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

Kvůli tomu bylo z Česka vyhoštěno 18 ruských diplomatů, Moskva na to vzápětí reagovala vyhoštěním dvaceti českých zástupců.

Kroky ze strany ČR ale zřejmě nejsou ještě u konce, na středeční večer si totiž ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který dočasně zastával také post ministra zahraničí, předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Právě toto jednání by měl ale odpoledne vést již nově jmenovaný Kulhánek.

Prezident Zeman jmenoval Kulhánka ministrem zahraničí. Rusko vynechal

Domácí

Ten patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie. Od poloviny července 2018 pracuje jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně.

Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe.

Reklama

Výběr článků

Načítám