Článek
„Bude to poprvé od roku 2005, kdy se označení svatomartinské zavedlo. Přiznám se, že osobně se mně to moc nelíbí, jsem spíše tradicionalista, ale síla trhu a především tlak gastro průmyslu byl hodně velký, a kdybychom striktně trvali až na pondělním zahájení prodeje mladých vín s touto známkou, byli bychom sami proti sobě a poškodili tak vinaře,“ řekl Právu ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.
Svatomartinského se podle něj velmi rychle po jeho vzniku ujala právě gastronomie a víno výrazně pomohlo s nyní již tradičními bakchanáliemi spojenými s jeho popíjením k pečeným husám.
Žně pro restaurace
„Stal se z toho doslova největší gastronomický svátek roku. Větší než kdysi tradiční zabijačky, větší než zvěřinové a jiné podobné hody a pro restaurace jsou to žně po dobu dvou víkendů, které se konají vždy právě na svatého Martina a následující víkend poté. Akce by se uskutečnily tak jako tak, a kdybychom trvali na pondělí jedenáctého, byly by prostě bez mladých vín se svatým Martinem v logu, což by byla velká škoda,“ doplnil Machovec.
„Je to rozumné řešení, pondělí je pro zahájení prodeje letos nevýhodné, i když se na slávu v den svátku svatého Martina těšíme,“ hodnotí krok ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Sklizeň je v současné době v plném proudu, řada vinařů sklízí hrozny kombajny, hrozny pro vinařské speciály se však i nadále vybírají ručně. Tak je tomu například i při sběru hroznů pro kvevri či autentická vína.
„Do nádob, kde hrozny zrají, se nemohou dostat žádné plesnivé či jinak poškozené bobulky, to by naše práce přišla vniveč,“ vysvětluje jeden z důvodů vinař Tomáš Vican.
Zatímco loni byla úroda mimořádně bohatá, letos i ti největší optimisté odhadují sklizeň o dvacet či třicet procent nižší. „První sklizené vinice ukazují, že je stejná nebo mírně menší úroda, než byly odhady z letních měsíců. Bude to přibližně o 20 a někde i o 25 procent méně než v minulém roce. Přesnější čísla ale budou až po sklizení prvních celých tratí,“ potvrzuje odhady ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.
Nižší výnosy jsou vzhledem k loňsku podle vinařů logické, neboť réva si potřebuje odpočinout, ovšem na horších výsledcích se zřejmě bohužel letos podepíšou i hraboši.