Hlavní obsah

Sněmovna jedná o zvýšení nemocenské na 100 procent výdělku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci by měli v úterý zrychleně schvalovat navýšení nemocenské v karanténě na 100 procent platu. Opatření má lidi motivovat k tomu, aby po setkání s nakaženými covidem-19 nastoupili do izolace a hlásili své kontakty. Odpolední jednání Sněmovny Novinky nabízejí živě.

Živě: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Zaměstnanci i pracovníci na dohodu s nemocenským pojištěním by měli mít v karanténě nárok na plnou výši výdělku místo současných 60 procent. Nárok na vyšší náhradu by neměli mít lidé, kteří se do karantény dostali do pěti dnů po návratu ze zahraniční dovolené.

Vláda původně navrhovala dávat k nemocenské až 370 korun denně, to ale Sněmovna zamítla. Otázka je, jak se k návrhu postaví poslanci stran vládní koalice - ministři za ANO totiž nebyli při hlasování na vládě ve shodě.

Vyšší nemocenská? Ministři za hnutí ANO se neshodnou

Domácí

Zástupci opozičních STAN a KDU-ČSL na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny uvedli, že s vládním návrhem souhlasí a podpoří ho. TOP 09 zase podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové navrhne zvýšení pouze na 90 procent.

Sněmovna by se na schůzi měla také v druhém čtení zabývat zákonem proti invazivním druhům rostlin a živočichů a zvýšením příspěvků na dítě pro klokánky a podobné azylové domy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám