Hlavní obsah

Slánská nemocnice hlásí „dosud nevídanou“ agresivitu šíření britské mutace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slánská nemocnice se potýká s nedostatkem personálu kvůli covidu-19. Je nyní nejvíce zasažená za celou dobu pandemie. Nemocnice v pondělí uvedla, že se jedná o takzvanou britskou variantu koronaviru.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Vzorek odebraný na test na koronavirus (ilustrační foto)

Článek

V nemocnici se nakazilo v prvních třech lednových týdnech 65 zdravotníků, především z klíčových oddělení. „Laboratorní vyšetření potvrdilo, že dosud nevídanou agresivitu šíření korovaviru mezi personálem Nemocnice Slaný má na svědomí tzv. britská varianta viru SARS-CoV-2,“ uvedla v pondělí nemocnice na webu.

V nemocnici pracuje celkem 400 zdravotníků, zahrnuje to ale například i farmaceuty a laboranty.

Vakcína od Moderny zabírá i na mutace, uvedl výrobce

Koronavirus

„Nemocnice Slaný je dnes skutečně na hraně svých možností – denně dostávám informace o dalších nakažených sestrách a lékařích," popisoval minulý týden ředitel nemocnice Štěpán Votoček.

Dodal, že část oddělení, například interní jednotka intenzivní péče a rentgen, fungují v nouzovém režimu a uzavřena byla také řada ambulancí. „Bez pomoci armády a dobrovolníků by se zhroutila i lůžková péče,“ dodal Votoček.

Experti zpochybňují Johnsonovo varování

Koronavirus

Britská mutace je nakažlivější oproti běžné variantě, snáze se šíří. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí v souvislosti s obavami z mutace uvedl, že hlavní je, aby mělo Česko vždy dostatečnou kapacitu nemocnic.

To je také jeden z důvodů, proč vláda zatím nepřistupuje k většímu rozvolňování.

Blatný naznačil, že v případě dalšího šíření nákazy je možné ještě zpřísnit, například omezit styky širších rodin nebo zastavit výrobu v podnicích, přiznal však, že moc dalších opatření, která by šlo přidat, už není.

Blatného „superkrizová“ varianta: omezený pohyb kolem domu a zastavení výroby

Koronavirus

Mutace vzbuzují obavy nejen v Česku. Mluvčí německého kabinetu Steffen Seibert v pondělí varoval, že se lidé v Německu musí připravit na rychlé rozšíření vysoce nakažlivých mutací koronaviru. Situaci přirovnal k „temnému mraku“. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) bylo v zemi dosud zachyceno 70 výskytů mutací, které byly poprvé odhaleny v Británii a v Jihoafrické republice.

Uvolňování protiepidemických omezení se tak vzdaluje a hromadné očkování se stále více stává závodem s časem, napsala agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám