Hlavní obsah

Skončí Hnilička ve sportovní agentuře? Chce, aby rozhodli ti, kterým přiděluje peníze

Novinky, Dominika Jeřábková

Milan Hnilička oznámil, že kvůli účasti na víkendové oslavě v teplickém hotelu sice skončí jako poslanec, ale o setrvání ve funkci šéfa Národní sportovní agentury se rozhodne dle reakcí ze sportovního prostředí. Nejenom zástupci opozice, ale i vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) si však myslí, že by měl i z této funkce odejít.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Pár měsíců před volbami je to (rezignace na post poslance) hezké gesto, ale nic víc. Skutečné vyvození odpovědnosti by bylo vzdát se té skutečně lukrativní funkce ´krále´ českého sportu. Tady už by to ale reálně bolelo, tedy předpokládám, že si pan Hnilička zařídí podporu prostředí, o jehož financování rozhoduje,“ řekl Novinkám šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan.

Narážel na to, že se Hnilička jako vládní zmocněn pro sport podílí na rozhodování o rozdělování peněz pro sportovní kluby a organizace. Jejich představitelé by tudíž o jeho odchodu z funkce nyní měli rozhodovat.

Hnilička skončí jako poslanec. Byla to zbytečná chyba, řekl

Domácí

 Adamová: Rozdělovaly se tam peníze?

A podobně jako Rakušan to vidí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Setkání v Teplicích podle ní nejvíce připomínalo „schůzku bafuňářů“, kteří si chtějí rozdělit peníze pro sport. Z toho důvodu by měl podle ní Hnilička tyto domněnky rezignací i na svou druhou funkci vyvrátit.

„Vláda nemůže chtít zodpovědné chování po lidech, pokud samotní koaliční poslanci vládní nařízení nerespektují. V tom nesmí mít hokej ani pan Hnilička, měl by být tedy schopen odejít i z Národní sportovní agentury,“ řekla Novinkám.

Porušili, co mohli. Noční mejdan v Teplicích: V hlavních rolích Hnilička, Šlégr, Paroubek, Benda

Domácí

 Babiš zatím hlasování na vládě nevyvolal

Premiér Andrej Babiš ráno řekl Právu, že chce, aby rezignoval nejenom na mandát poslance, ale také na post šéfa Národní sportovní agentury.

Na přímý dotaz, zda on sám uvažuje nad tím, že by navrhnul Hniličku odvolat, ale premiér neodpověděl. Někteří ministři však již avizovali, že pokud by tak učinil, podpořili by ho.

Mezi nimi i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Hlasovala bych pro,“ řekla v pondělí rozhodně na tiskové konferenci.

Ruku pro jeho odvolání by dále zvedl i šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Musím trvat na tom, aby byla opatření dodržována,“ zdůrazňoval.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) jsou však spekulace o odvolání předčasné. „Uvědomil si chybu a okamžitě odstoupil z pozice poslance. Pokud by taková situace nestala, budeme to řešit. Chybu může udělat každý, ale podstatné je, že se okamžitě reaguje,“ uvedl.

Šéf poslanců ČSSD: Složení mandátu stačí

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka naopak považuje Hniličkovu rezignaci na post poslance za dostatečnou reakci a rozumí i tomu, že chce v druhém případě vyčkat na názor sportovní veřejnosti.

„Udělal obrovskou chybu. Jako politik i jako vysoce postavený úředník nesmí nerespektovat pravidla,” řekl Novinkám.

Národní koordinátor pro očkování Blahuta skončil

Domácí

Blesk v pondělí zveřejnil fotografie Hniličky v hotelu Prince de Ligne, kde se v sobotu večer konala oslava 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů.

Organizátor i účastníci akce tím porušili několik platných opatření proti šíření koronaviru a hrozí jim pokuta.

Babiš chce Hniličkovu hlavu

Domácí

V říjnu stál podobný případ místo ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), kterého Blesk vyfotil při odchodu ze schůzky se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem v uzavřené restauraci na Vyšehradě. Faltýnek kvůli případu opustil post prvního místopředsedy ANO, sněmovní funkci si ale ponechal.

Klaus, Prymula i Faltýnek dostali pokutu za nenošení roušek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám