Hlavní obsah

Seniory v domovech mohou od soboty znovu navštívit příbuzní

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Klára Beranová

Od soboty 5. prosince bude možné opět navštěvovat blízké v sociálních službách. Při příchodu ale budou muset lidé doložit negativní test na koronavirus. Ten nesmí být starší než 48 hodin. Po jednání vlády to sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Záznam: TK po jednání vlády 30.11.2020Video: ČTK

 
Článek

„Od 5. prosince bude možné navštěvovat své blízké v sociálních službách. Víme, jaké škody zákaz napáchal. Klienti se cítí špatně a má to velké psychické dopady,“ uvedla po jednání vlády Maláčová.

Návštěvy ale budou muset mít platný negativní test na koronavirus. „Ten nesmí být starší než 48 hodin,“ dodala. Důvodem je to, že v pátek má skončit pravidelné testování klientů v domovech pro seniory vždy po pěti dnech. Vyšetření pracovníků na koronavirus v pětidenních intervalech by se mělo provádět do konce nouzového stavu. Do té doby, tedy 12. prosince, měl podle nařízení ministerstva zdravotnictví z minulého týdne trvat i zákaz návštěv v zařízeních.

Návštěvy vláda zakázala 9. října kvůli šíření covidu-19 původně na dva týdny, později zákaz prodloužila.  Někteří experti ukončení testů i zákaz návštěv kritizovali. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na sebe opatření navazují. Po ukončení testování klientů domovů je podle něj testování návštěv logické, aby do zařízení nebyla infekce zanesena.

Vánoční návštěvy u seniorů: test, nebo přes sklo

Vánoce

Maláčová také uvedla, že k testování návštěv bude možné použít testy, které jsou k dispozici v sociálních zařízeních pro testování klientů a zaměstnanců.

V tom, jak budou návštěvy organizovány, budou mít pak podle ministryně hlavní slovo jednotlivá zařízení. Metodický pokyn vydá ministerstvo v úterý.

Návštěvy vláda zakázala 9. října kvůli šíření covidu-19 původně na dva týdny, později zákaz prodloužila.

Reklama

Výběr článků

Načítám