Hlavní obsah

Rychetský má pravdu a Babiše je nutné vyměnit, zní z opozice

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V premiérském křesle je podle šéfů většiny opozičních stran třeba změna. Uvedli to v reakci na slova předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, který v České televizi řekl, že nečekal, že bude v čele České republiky po 30 letech od revoluce premiér, který má takovou minulost. Narážel na to, že je Andrej Babiš (ANO) evidovaný jako spolupracovník totalitní Státní bezpečnosti (StB).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Pan Rychetský umí věci velmi dobře pojmenovat. Souhlasím s tím, že je pro velkou část společnosti naprostá deziluze, že tady máme po více než třiceti letech od sametové revoluce takového premiéra. Věřím, že se to změní,“ řekl Novinkám šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, jehož straně ale Babiš zásadně nevadil jako vicepremiér a ministr financí ve vládě ČSSD, ANO a lidovců v minulém volebním období.

Nečekal jsem, že v čele vlády může být někdo takový, opřel se Rychetský do Babiše

Domácí

Pokud jde o Babišova možného nástupce v čele Strakovy akademie po následujících parlamentních volbách v říjnu 2021, netají se Jurečka nikterak tím, že by na jeho místě rád viděl předsedu ODS Petra Fialu, s jehož stranou dávají lidovci spolu s TOP 09 dohromady před volbami „konzervativní“ koalici.

Konzervativní trojblok narazí u kroužkování. Nejvíce vytěží ODS, míní politolog

Domácí

„Myslím si, že bychom tam měli mít člověka, který nemá škraloupy z minulosti a nemuseli bychom se za něj stydět. A to Petr Fiala naprosto splňuje. Nedělal politiku 90. let, naopak reprezentuje novou generaci,“ dodal Jurečka.

Podobné naděje logicky sdílí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta uvedla, že Rychetský ukazuje již delší čas, že zůstává věrný polistopadovým hodnotám demokracie a antikomunismu. „Jsem ráda, že máme takového předsedu Ústavního soudu,“ řekla Novinkám.

Sám Fiala pro Novinky pouze stroze uvedl, že s Rychetským souhlasí. Ani on podle svých slov nečekal, že bude mít země třicet let po revoluci šéfa kabinetu, který byl podle archivů agentem StB. „Já taky ne, mluvím o tom už několik let,“ napsal v SMS.

Rakušan: Nechceme lháře či populistu

S výměnou na místě premiéra počítá i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Ten by tam však raději viděl šéfa Pirátů Ivana Bartoše, s jehož stranou nyní STAN vyjednává o „liberálnější“ koalici.

Piráti posilují, ČSSD bez šance, ukazuje průzkum

Domácí

Hnutí ANO je sice v preferencích dál nejsilnější, podle posledních průzkumů by ale obě uskupení mohla mít šanci společně hnutí ANO porazit.

„Doufáme, že se situace vrátí do normálu a budeme tu mít předsedu vlády, který nemá evidentní střet zájmů či nebude lidem lhát a říkat jednoduchá populistická řešení, ale naopak nabízet určitou vizi,“ řekl Novinkám Rakušan, který narážel mimo jiné na Babišovo podnikání zaparkované ve svěřenských fondech.

Evropská komise potvrdí Babišův střet zájmů

Evropa

Rakušan však zdůraznil, že by se země neměla vracet do „předbabišovské“ éry, ale posunout se dál. „Na české politické scéně je mnoho lidí, kteří by to zvládali lépe než Andrej Babiš, ale samozřejmě bych byl rád, kdyby tím člověkem byl Ivan Bartoš,“ uvedl Rakušan.

Bartoš již dříve v rozhovoru pro Právo připustil, že by se v případě výrazného úspěchu koalice se STAN mohl ucházet se o funkci českého premiéra.

Bartoš: Chci být lídrem koalice se STAN a příštím premiérem

Domácí

I Bartoš patří ke kritikům Babiše kvůli jeho minulosti, z Rychetského slov ale reagoval hlavně na výhrady, které směřovaly proti vládnímu uzavření hranic na jaře. Odborný názor předsedy Ústavního soudu je podle Bartoše třeba brát s nejvyšší vážností.

„Piráti již od jara tvrdě vystupují proti pokusům vlády zneužívat nouzový stav a omezovat práva občanů,“ napsal Novinkám.

Bývalí estébáci před soudem, podle obžaloby nutili chartisty k emigraci

Krimi

Odlišně situaci vidí předseda komunistů Vojtěch Filip, který označil Rychetského reakci za neadekvátní k jeho funkci předsedy Ústavního soudu. „Slušnost by byla kdyby se zdržel politických komentářů očekával jsem jen ústavně právní hodnocení,“ uvedl pro Novinky.

Šéf SPD Tomio Okamura na dotaz Novinek doposud nereagoval.

Slovenské soudy musí znovu řešit Babišovu evidenci u StB

Evropa

Rychetský svá slova na Babišovu adresu pronesl v rozhovoru, který v neděli odvysílala Česká televize. „Já jsem nečekal po listopadu, že můžeme mít předsedou vlády takovou osobu, jakou máme dnes z hlediska té její minulosti. To jsem si myslel, že už definitivně skončilo," řekl.

Podle archivních dokumentů byl Babiš od roku 1982 tajným spolupracovníkem StB. Babiš tvrdí, že je evidován neoprávněně, a vede kvůli tomu soudní spor na Slovensku. Tamní nižší soudy mu nejprve daly za pravdu, po zásahu ústavního soudu ale žalobu zamítly. Premiér podal ústavní stížnost, které loni v listopadu slovenský ústavní soud v podstatné části vyhověl a slovenské soudy se věcí budou muset zabývat znovu.

Anketa

Vadí vám, že má Česká republika 31 let po převratu premiéra, který je evidovaným spolupracovníkem StB?
Rozhodně ano
56,2 %
Spíše ano
1,2 %
Spíše ne
1,4 %
Vůbec ne
41,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15121 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám