Článek
Myšlenku nahradit klasický prodej ze dvora automaty urychlila covidová pandemie. Farmáři navíc potřebovali víc času na práci kolem pětisethektarového hospodářství a dvousethlavého stáda skotu.
Basařovi provozují jeden automat přímo na farmě, ve spolupráci s farmářem Hamplem ze sousedního Lánova otevřeli ve Vrchlabí také farmářský dům s dalšími pěti prodejními automaty.
„Myšlenka přišla už na podzim předloňského roku. Byli jsme stále v zápřahu a pořád musel být někdo kvůli zákazníkům doma místo na poli nebo u dobytka. Lidé dnes mohou přijet nakoupit maso, kdy chtějí, protože funguje 24 hodin 7 dní v týdnu. Díky automatům se prodej zvýšil,“ doplňuje Basař.
Hovězí maso v automatech pochází přímo z farmy, kde Basařovi ročně odchovají zhruba 80 telat. „Je to plemeno Aberdeen angus, které se výborně hodí na steakové maso, protože je mramorované, tedy tukem prošpikované uvnitř,” vysvětluje Jan Basař z prosečenské farmy, která první automaty na vyzrálé maso v Česku provozuje.
Sortiment prodejních automatů zatím tvoří široký soubor 25 druhů vyzrálého masa. „Nabízíme různé druhy, například hovězí pupek, kližku, holubičku, či pravou svíčkovou. Nabídku ve Vrchlabí jsme rozšířili i o různé další farmářské produkty,” popisuje spoluprovozovatel Masomatu.
Ve spolupráci se sousední farmou Jaroslava Hampla potom plánují sortiment rozšířit také o ryby a zvěřinu. „Prostřednictvím těchto automatů lze prodávat takřka jakýkoliv zemědělský výrobek. Od masa přes sýry po mošty,“ plánuje Basař.
Nápad automatů na farmářské výrobky si proto nechtějí autoři nechávat jen pro sebe. „Chceme ho nabídnout všem zemědělcům, farmářům, řezníkům v republice, protože je to způsob, jak se farmář může věnovat vlastní farmě a odbyt má přitom zajištěn,” dodává Basař.
Automaty zajištěné proti znehodnocení masa musejí farmáři z Prosečného denně doplňovat. „Po dvou měsících zrání jako za časů našich babiček putuje maso do automatu, kde měsíc dozrává ve vakuových sáčcích. Mnozí lidé si počkají i tři měsíce, kdy je ideálně vyzrálé a lze ho na rozdíl od masa z čerstvé porážky krájet vidličkou,“ popisuje Basař, jehož masné produkty není nutné dlouho tepelně připravovat, než změknou do poživatelného stavu.
„Chlazené automaty jsou zajištěné tvrzeným plexisklem proti útoku vandalů a krádežím peněz a fólií proti UV záření,“ dodává Basař.