Článek
„Restaurace dělají speciální nabídky, využívají rozvozů a lákají hosta. Ale zejména potřebují vrátit tržbu, která se vrátí pouze s jejich otevřením. Musíme zákazníkům ukázat, že jsou dané prostory bezpečné místo, kam se mohou přijít najíst,“ řekl Novinkám.
Gastronomie je na kolenou, propad tržeb je obrovský
A právě o tom, která bezpečnostní opatření v restauracích fungují a která ne, chtěl Kastner jednat také s ministerstvem zdravotnictví. Uvedl, že se pokusil s resortem opakovaně navázat kontakt, avšak bez úspěchu. „Je to takový pentagon, který příliš nekomunikuje,“ míní.
Podle něj je přitom dialog se zástupci vlády potřeba i proto, aby se předešlo kompletnímu zastavení rozvoje a utlumení byznysu. „Nebojujeme o to, aby tu zůstalo status quo jako před covidem, ale o to obrovské množství lidí, kteří pracují v oboru,“ říká Kastner.
Dodal, že gastronomie vychází také z posledních dat asociace jako dynamický obor, který je však silně zasažený krizí, a on proto nesouhlasí s tím, jak o ní mluví někteří odboráři.
Drsná slova od šéfa odborů Dufka: Hospod je moc, ať zkrachují
Narážel tak na slova šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka o tom, že není třeba podporovat všechny restaurace, jelikož je jich velký počet, a proto nevadí, když část zkrachuje. „Současná situace nečistí trh, ale postihuje úplně všechny. Ať ty dobré, nebo horší,“ upozorňuje Kastner.
Za sousedy pokulháváme
Zároveň podotkl, že na rozdíl od Dufka nepovažuje ani celkovou míru státní pomoci za dostatečnou. „Státní opatření pomáhají, ale když se podíváme na to, jakým způsobem podporuje vláda gastronomii v Německu nebo Rakousku, tak jsme maximálně na polovině podpory,“ uvedl.
Postiženým podnikatelům se má kompenzovat část nájmu a náklady na mzdy
Doplnil, že nerozumí ani tomu, proč má třeba sport v rámci státní pomoci ještě svůj další podpůrný program, a gastronomie nikoli.
Aktuálně tak mohou majitelé restaurací čerpat příspěvek na nájemné, kurzabeit pro zaměstnance a stejně jako další OSVČ také kompenzační bonus ve výši 500 korun na den.
„Hospody hoďme přes palubu”
Asociace se navíc s Dufkem rozchází i v tom, jak vidí budoucnost české gastronomie. Předák druhé největší odborové centrály v rozhovoru pro Novinky uvedl, že restaurace, které nabízely pivo s kořalkou, nemohou přežít. „Některé podniky nezvládly nastupující trend české gastronomie směřující k vyšší přidané hodnotě,“ prohlásil.
K tomu, aby restaurace nezkrachovaly, se podle něj musí po koronavirové krizi zaměřit na dražší jídla, a dosahovat tak vyšších zisků, nikoli spoléhat na pomoc státu.
A právě to rozhořčilo i zástupce asociace, kteří upozorňují na roli malých hospod v periferních oblastech, které prodávají pouze drobné občerstvení.
Hospody prosí rozvoz: Neberte nám tolik
Ostře se proto do Dufka pustila i sama její ředitelka Eva Svobodová. Pokud by vláda těmto podnikům nepomohla, zanikly by podle ní mezi prvními. „Na vesnici by to znamenalo naprostý kolaps společenského života. Většina hospod nevaří a nabízí pouze zmiňované pivo. Často je to ale jediné místo, kde se lidé schází,“ řekla Novinkám.