Hlavní obsah

Respirátory FFP2 budou vládou zřejmě jen doporučené

Právo, Martin Procházka

Povinné nošení respirátorů FFP2 v místech, kde se schází více lidí, jako třeba v obchodech nebo hromadné dopravě, nebude. Ve středu to projedná vláda, zřejmě ale podle všeho zůstane jen u doporučení. „U nás se nikdy nemluvilo o tom, že to bude povinné,“ řekl Právu premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zda je u nás nezbytné zavést povinné užívání respirátorů druhé ochranné třídy FFP2, zjišťovala analytická skupina vedená hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Rážová se už dříve dala slyšet, že by respirátory jen doporučila.

V Rakousku i u lékaře

Povinnost nosit respirátor v obchodech a při cestách v MHD nyní platí v Německu a Rakousku, kde ji zavedli hlavně kvůli obavám z rychlého šíření britské mutace viru.

Babiš zvažuje povinné chirurgické roušky a respirátory v hromadné dopravě a obchodech

Domácí

O důrazném doporučení užívání těchto respirátorů mluvil v pondělí po jednání vlády i ministr Blatný. Proti povinnému nošení se ale vyslovila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), když upozornila, že by to citelně zasáhlo do rozpočtů rodin.

Blatný slíbil, že pokud by respirátory byly povinné, zasadí se vláda o to, aby dopady byly v rozumné míře. O cenách respirátorů chtějí teď se zástupci obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu jednat vicepremiéři Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba za ANO).

Podle vicepremiéra a šéfa vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by případným řešením mohla být po vzoru Rakouska dohoda státu s řetězci, že budou respirátory prodávat pouze za náklady či s minimální marží.

Respirátory by stát neměl nařizovat, míní Prouza

Ekonomika

V Rakousku, kde platí od pondělka povinnost jejich nošení na veřejnosti, kromě obchodů a veřejné dopravy i v ordinacích nebo třeba v autoopravnách, jsou nyní respirátory osvobozené od DPH. Ke stejnému kroku vyzvali v pondělí vládu čeští výrobci respirátorů.

Respirátory FFP2 jsou zařazeny do nejvyšší sazby 21 procent DPH. Kvalitní český jednorázový se dá pořídit za asi 30 korun. Dražší jsou respirátory s nanovlákny, které lze používat opakovaně. Takový respirátor vyjde kolem 200 korun, ale je možné ho při pravidelné dezinfekci používat až 14 dní.

Výrobci varují i před zastropováním ceny respirátorů. Vedlo by to prý k tomu, že by se kvalitní české respirátory přestaly prodávat a trh by zavalily nevyhovující výrobky z Asie. V Rakousku se ještě před pár týdny prodávaly respirátory

za asi 7 eur (182 Kč). Teď se dají sehnat již za 59 centů (15,50 Kč). Za cenu pod 1 euro (26 Kč) jsou i v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám