Hlavní obsah

Rebelující hospoda v Praze opět otevřela. A opět musela zavřít

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Natálie Lošková, Pavel Jaňurek

Pražská policie ve čtvrtek v podvečer narazila na otevřenou restauraci v pražských Kunraticích. Uvnitř nalezla třináct lidí, některým rozdala pokuty. Majitel restaurace přesto restauraci v pátek znovu otevřel. Se svými hosty podepisuje dohody o provedení práce. Policie mu ale v průběhu odpoledne opět nařídila podnik uzavřít a on tak učinil.

Majitel restaurace Šeberák Jakub OlbertVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Včera u nás došlo k tomu, že jsme otevřeli restauraci. Rozhodl jsem se tak na základě jednání našich vládních činitelů, kteří nás dlouhodobě šikanují a ohýbají nám záda,“ říká majitel otevřené restaurace Šeberák Jakub Olbert.

Žádné další kroky podle svých slov majitel nepodniká, restauraci ale mít zavřenou neplánuje. Vládní nařízení o uzavření provozoven restaurací chce obcházet tím, že se svými hosty uzavírá pracovní smlouvy.

„Každý člověk, který k nám přijde a chce se u nás občerstvit, s námi musí uzavřít dohodu o provedení práce. To je zákonná věc, kterou tu respektujeme,“ říká Olbert. „Dnes nám městská policie řekla, že kdo bude mít platnou smlouvu, tak v restauraci být může. Kdo platnou smlouvu nemá, tak nesmí,“ dodal majitel.

Foto: Novinky

Majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert

Hosty tak do provozovny pouští až ve chvíli, kdy se stanou pracovníky restaurace. „Tak první hosté, hurá. S každým jsme podepsali dohodu o provedení práce. Bohužel jsme se po několika pivech nedohodli na výši odměny. Tudíž odchází a přijdou zítra na další jednání,“ napsal včera podnik na svých facebookových stránkách.

V pátek bylo opat otevřeno a po poledni bylo podle redaktora Novinek uvnitř podniku zhruba 10 lidí. Policie situaci monitorovala, posléze zasáhla. "Vzhledem k tomu, že v otevřené provozovně byli znovu lidé, ztotožnili jsme všechny přítomné a jejich jednání jsme oznámili správnímu orgánu. Majiteli jsme řekli, aby restauraci zavřel, což také učinil," řekl Novinkám policejní mluvčí Jan Daněk.

Foto: Novinky

Do restaurace Šeberák pouští majitel hosty, kteří podepíšou dohodu o provedení práce.

I včera večer přijeli na místo policisté, kteří pak během řešení celé situace uzavřeli přístupovou cestu, aby se do restaurace nedostali další lidé. „Uvnitř policisté ztotožnili třináct lidí. Na místě bylo uloženo několik pokut a jednání většiny účastníků pak bude řešit příslušný správní orgán,” uvedl včera večer policejní mluvčí Jan Rybanský.

V průběhu dneška pak přijelo k otevřené restauraci několik dalších policejních hlídek, které na místě pokaždé ztotožnili nově příchozí. „Kromě majitele zvažujeme i nahlášení hostů k přestupkovému řízení. Uzavírání pracovních smluv vnímáme jako obcházení státních orgánů,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Na facebookové stránce restaurace vyzývá majitel další podniky, aby otevřely své dveře zákazníkům. Zahájit provoz po vzoru Jakuba Olberta už plánuje například Bar Restart v Uherském Brodě.

Foto: Novinky

Restaurace Šeberák

Reklama

Výběr článků

Načítám