Hlavní obsah

Pro vyhoštěné české diplomaty už letí do Moskvy vládní speciál

Český armádní speciál je na cestě pro vyhoštěné pracovníky českého velvyslanectví v Moskvě. Uvedla to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Zpět do Prahy by se letoun měl podle avíza ministerstva zahraničních věcí vrátit v pondělí pozdě večer.

Foto: Petr Horník, Právo

Armádní airbus na letišti ve Kbelích.

Článek

Letadlo odletělo do Moskvy v odpoledních hodinách z vojenského letiště Kbely. Zpět do Prahy ještě v pondělí v noci přiveze dvacítku zaměstnanců české ambasády, které Rusko označilo za nežádoucí. Ministerstvo zahraničí již oznámilo po příletu diplomatů tiskovou konferenci vicepremiéra a pověřeného ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD). Konat by se měla ve 22:45.

Čeští diplomaté opouštějí ambasádu v Moskvě

Domácí

Česko se rozhodlo vyhostit 18 ruských diplomatů z ČR kvůli výbuchu v areálu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Podle podezření českých bezpečnostních složek do něj byli zapojeni dva ruští agenti. Vyhoštění zaměstnanci ruské ambasády jsou podle českých úřadů napojeni na ruské tajné služby. Do Prahy pro ně již přiletěl ruský vládní speciál.

Vyhoštění diplomaté odletěli do Ruska

Krimi

Moskva na český krok reagovala vyhoštěním 20 zaměstnanců české ambasády. Podle Hamáčka toto rozhodnutí Ruska v principu velvyslanectví paralyzuje, protože skončil celý jeho politický i hospodářský úsek. Vyhoštěn byl i zástupce českého velvyslance Vítězslava Pivoňky Luboš Veselý.

Reklama

Související články

Vyhoštění diplomaté odletěli do Ruska

Z Česka odletěli do své domoviny ruští diplomaté, které Česko vyhostilo kvůli podezření, že ruské tajné služby byly zapojeny do výbuchů ve Vrběticích v roce...

Výběr článků

Načítám