Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Registrace k očkování v otázkách a odpovědích

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek byl spuštěn Centrální rezervační systém k očkování, do kterého se mohli začít hlásit senioři starší 80 let. První den se k vakcinaci přihlásilo 117 tisíc lidí, registraci však také provázely problémy. Novinky přinášejí formou otázek a odpovědí nápovědu, jak si při registraci a výskytu problémů počínat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zdravotní sestra chystá vakcínu proti covid-19 v očkovacím místě pražské Nemocnice Na Františku.

Článek

Zkoušel jsem se zaregistrovat a nešlo to. Co mám dělat?

Pokud jste se nemohl dostat do rezervačního systému, byl patrně přetížený, protože se do něj hlásilo příliš mnoho lidí. Můžete to zkusit později znovu.

Obávám se, že když se nestihnu registrovat do určitého času, vakcína na mě nezbude.

Takové obavy by měly být zcela liché: do systému se můžete registrovat kdykoliv. Platí, že lidé nad 80 let mají stále při očkování přednost. Vakcíny by mělo být pro všechny občany dost, očkovat se ale bude postupně.

Za den se zaregistrovalo 117 tisíc seniorů. Termín očkování získal každý dvanáctý

Koronavirus

Je mi přes 80, musím se zaregistrovat do 1. února? Obávám se, že pak už to pro moji věkovou skupinu nebude možné.

Tak to není. Lidé nad 80 let se mohou registrovat kdykoliv, tedy i po 1. únoru, kdy se má systém otevřít i pro mladší občany.

Do systému jsem se sice zaregistroval úspěšně, ale všechna očkovací místa byla už plná. Znamená to, že už vakcínu nedostanu?

Neznamená. Volná místa v očkovacích centrech se otevírají podle toho, kolik dávek vakcíny do ČR dorazí.

Musím si zarezervovat očkovací místo hned po registraci?

Ne, zarezervovat si můžete místo kdykoliv. Do rezervačního systému se dostanete pomocí kódu PIN2, který jste při registraci obdrželi do SMS zprávy. Je dobré si tuto zprávu pro příští použití uchovat nebo si kód někam zaznamenat.

Pfizer dočasně omezí dodávky vakcíny do Evropy. Blatný znepokojen

Zahraniční

Jak poznám, kdy bude moje místo volné?

Doporučuje se pravidelně sledovat rezervační systém a hledat volné místo. V budoucnu by vás měl systém sám upozornit SMS zprávou, zatím v něm taková funkce není.

Letos mi bude 80, ale teprve v příštích měsících. Co mám dělat?

Rezervační systém od 15. 1. do 1. 2. umožňuje zaregistrovat pouze osoby 80 let a výše. Pro osoby ve věkové skupině 65 až 79 platí, že se mohou registrovat až od 1. února, i když tento termín se může ještě oddálit. Zároveň platí, že nejstarší občané mají přednost, a vaši dávku vakcíny vám tedy nikdo nevezme.

Reklama

Výběr článků

Načítám