Hlavní obsah

Přehledně: Jak se s otevřením škol mění nárok na ošetřovné

Novinky, dom

Od pondělí 12. dubna, kdy se vrátí část žáků do škol, platí změny v čerpání krizového ošetřovného. Rodiče na ně budou mít nárok jen za dny distanční výuky. Ošetřovné jim nebude vypláceno, pokud děti do školy například kvůli odmítání testování či ze strachu z nákazy nepošlou, ačkoliv škola bude otevřená, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Ilustrační fotografie

Článek

Na základě rozhodnutí vlády o částečném rozvolnění se část žáků vrátí do lavic od 12. dubna. Rotační výuka se týká dětí na prvním stupni základních škol, obnoví se prezenční výuka ve speciálních školách. K běžné výuce bez rotace se vrátí i všechny děti, které chodí do škol s prvním stupněm do 75 žáků.

Přehledně: Otevírají se obchody i školy. Co se od pondělí mění?

Koronavirus

Ošetřovné za týden distanční výuky

  • Nárok na ošetřovné při rotační výuce bude vždy pouze ve dnech, kdy je nařízena distanční výuka. Za dny, kdy dítě mělo umožněnu prezenční výuku, ošetřovné čerpat nelze.
  • Pokud budou školy částečně otevřeny, ošetřovné ve dnech, kdy je umožněna prezenční výuka, čerpat nelze bez ohledu na skutečnost, zda rodiče mají obavu o zdraví svých dětí a odmítají je do školy poslat.
  • Rovněž nelze ošetřovné čerpat ve dnech, kdy je umožněna prezenční výuka, pokud dítě zůstane doma, protože nebylo testováno, neboť to například rodiče odmítají, nebo pokud nesouhlasí s nošením roušek.
  • Pokud dítě nebude testováno, nemůže se výuky účastnit, ale bude mít omluvenou absenci. Škola však není povinna zajistit jeho vzdělávání, které ovšem je ze zákona povinné. To část rodičů kritizuje.

Nárok na ošetřovné zaniká pro pracovníky kritické infrastruktury

  • Děti rodičů pracující v kritické infrastruktuře mohou do školy chodit bez rotační výuky, tedy nepřetržitě. Ošetřovné na tyto děti nelze pobírat.
  • Do mateřských škol mohou děti těchto rodičů docházet bez ohledu na věk, tedy nejen předškoláci v posledním roce, ale i mladší děti. Nárok na ošetřovné kvůli uzavření škol tito pracovníci od 12. dubna nemají.
  • Nárok na ošetřovné zůstává, pokud pro dítě není otevřena jeho „domovská” školka.
  • V případě dítěte zaměstnance v kritické infrastruktuře nemá na ošetřovné nárok ani druhý rodič, který v ní nepracuje, protože pro toto tyto děti jsou školy a školky otevřeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám