Hlavní obsah

Před ruskou ambasádou se opět protestuje

• Aktualizováno
Novinky, jam

Na pražském náměstí Borise Němcova, kde sídlí Velvyslanectví Ruské federace, se v pondělí odpoledne opět sešlo několik desítek lidí. Reagují na důvodné podezření, že Rusko je zapleteno do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014. Průběh demonstrace nabízí Novinky v živém přenosu.

Záznam: Demonstrace před ruskou ambasádouVideo: Novinky

 
Článek

V pondělí opouští Českou republiku 18 pracovníků ruské ambasády, které kontrarozvědka označila za agenty ruské tajné služby GRU. Vláda je v reakci na zjištění bezpečnostních složek vykázala z našeho území. Rusko následně recipročně odpovědělo a v noci na úterý se do Česka vrátí dvacet pracovníků z české ambasády v Moskvě a jejich rodiny.

Vyhoštění diplomaté odletěli do Ruska

Krimi

V reakci na zveřejněné informace vyšlo několik desítek lidí v pondělí znovu vyjádřit svůj nesouhlas přímo před ruskou ambasádu. Na protestní akci dorazil také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který je dlouhodobě k Rusku, jeho diplomacii a vměšování se do vnitřních záležitostí České republiky kritický.

Foto: Novinky

Pavel Novotný před ruskou ambasádou

Novotný přijel vozíkem komunálních služeb neboli multikárou, ve které vloni na podzim přivezl na velvyslanectví dopis pro prezidenta Putina, v němž reagoval na výtky velvyslanectví proti záměru vybudovat památník vlasovcům.

Pavel Novotný před ruskou ambasádouVideo: Novinky

Protestovalo se už v neděli

Před ruskou ambasádou v Praze protestovala zhruba stovka lidí už v neděli odpoledne. Účastníci protestu s sebou měli transparenty s nápisy jako „Zeman je zrádce“, „Putin je vrah. Nic se nemění“ nebo „Za ohňostroj se platí“. Mnozí s sebou přinesli vlajky Evropské unie a České republiky.

Proti nim se postavilo i několik příznivců Ruska a odpůrců vyhoštění 18 ruských diplomatů. Jednoho z nich policie zajistila. Především tyto demonstranty policie vyzývala k dodržování protikoronavirových opatření a k nasazení roušek.

Rusko obvinění odmítá. Vyhoštění svých diplomatů považuje za nepřátelský akt ČR

Evropa

Celá kauza odstartovala v sobotu večer, kdy český premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s Hamáčkem oznámili, že české bezpečnostní složky odhalily zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyhoštění diplomaté odletěli do Ruska

Z Česka odletěli do své domoviny ruští diplomaté, které Česko vyhostilo kvůli podezření, že ruské tajné služby byly zapojeny do výbuchů ve Vrběticích v roce...

Výběr článků

Načítám