Hlavní obsah

Praktičtí lékaři: Lidé volají, chceme se nechat očkovat u vás

Právo, Stáňa Seďová

Po prvotním odmítání se praktičtí lékaři vrhli na očkování proticovidovou vakcínou. Bude-li čím, do podzimu jsou schopni naočkovat tři miliony svých pacientů. Dokonce už dokážou očkovat i vakcínou společnosti Pfizer, která musí být uchovávána při -70 stupních Celsia. Jenže některé kraje jim dodávky během víkendu zastavily, chtějí očkovat obyvatele ve velkých centrech. Vakcín je navíc nedostatek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

„V první fázi jsme očkovat nechtěli, zvláště logisticky náročnější vakcínou od Pfizeru, ale když jsme viděli, jaký nastal chaos, jdeme do toho. V Česku neexistuje odbornost s většími zkušenostmi s očkováním než praktici,“ prohlásil na tiskové konferenci Cyril Mucha, praktický lékař z Prahy.

Denně zahlcení čeští praktici vyřídí sto tisíc konzultací, které se týkají jen covidu. Druhou polovinu hovorů tvoří otázky, týkající se všech ostatních nemocí. Mezi těmito telefonáty musí často reagovat na prosby svých pacientů kvůli anticovidové vakcíně.

Té se v Česku momentálně příliš nedostává, dodávky jsou menší, než byly přislíbeny a očkovací centra často nemají čím očkovat.

Zvací SMS. Kdo ji obdrží, bude mít jistotu termínu očkování

Domácí

„Ano, velmi často slyšíme v telefonu: Chceme se nechat očkovat. Ale u vás. Ne někam kvůli tomu jezdit,“ dodává Mucha.

Na výzvy k zapojení reagovala větší polovina českých praktiků, kterých je v Česku přes pět tisíc.

Na Slovácku očkují seniory dům od domu

Domácí

„Ochota je velká. V každém kraji se přihlásilo přes polovinu praktiků. Někteří praktičtí lékaři už dokonce očkují i vakcínami od společnosti Pfizer, u kterých je nutné zachovat chladový řetězec. V některých krajích, třeba ve Zlínském, a městských částech například v Praze 9 nebo Praze 7, kde to funguje brilantně, už očkují. Ale vše záleží na tom, je-li politická vůle dostat vakcínu k praktikovi. Ti už zbytek zajistí,“ prohlásil Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR.

Kraje brání cestě vakcín k praktikům  

„Během uplynulého víkendu se například zapojilo v Moravskoslezském kraji dvě stě lékařů. O víkendu šli do práce a vymysleli, jak od úterý do pátku naočkovat 5800 lidí. Zorganizovali neuvěřitelnou akci. A v neděli večer jim z kraje napsali, že se celá akce ruší. A i jinde v krajích byly pozastaveny pilotní projekty. Například v Ústeckém kraji. Tam si sehnali i řidiče s autem, kde je mrazák. Lidé jsou velmi kreativní. A pak se od vedení kraje dozvěděli, že způsob distribuce vakcín neodpovídá předpisům, a byl konec,“ popisuje problematickou cestu vakcín do ordinací Šonka.

Do Česka zatím přišlo 250 000 vakcín

Domácí

„Některé kraje preferují velkokapacitní očkovací centra z důvodů, které nechci komentovat, ale troufám si říci, že jim nejde o občany. Ano pan premiér i ministr zdravotnictví nás podporují, abychom očkovali. Ale našimi partnery v tomto jsou kraje. Nejde jen říct, směle do toho, ale musí nám to umožnit,“ dodává předseda praktiků.

V tuto chvíli je v Česku přes 120 tisíc nakažených covidem-19, z nichž šest tisíc je v nemocnicích. To znamená, že výrazně přes sto tisíc lidí je v péči nebo pod dohledem praktiků. „Tuto hráz nyní drží praktičtí lékaři,“ připomíná Mucha už tak vypjatou situaci v českých nemocnicích.

Účinnost první dávky vakcíny Pfizer není vysoká, upozorňuje Izrael. Při čekání na druhou se nakazily tisíce lidí

Koronavirus

I přes tuto zátěž se rozhodli zapojit do očkování především starších ročníků, kterým na rozdíl od mladých a žijících ve velkých městech, je za těžko registrovat se a dopravovat do velkých očkovacích center.

Bude-li jim to umožněno, zvládnou obsloužit více než čtvrtinu české populace.

„Zapojí-li se od března praktičtí lékaři do očkování, budou schopni naočkovat do podzimu šest milionů dávek, tedy imunizovat tři miliony Čechů. Samozřejmě za předpokladu, že bude proticovidová vakcína k dispozici,“ zdůraznil Bohumil Seifert, přednosta Ústavu všeobecného lékařství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám