Hlavní obsah

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Novinky, Klára Beranová, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve Sněmovně se ve čtvrtek strhla potyčka mezi poslanci. Vše začalo strkanicí mezi nezařazeným poslancem Lubomírem Volným a místopředsedou Sněmovny Tomášem Hanzelem (ČSSD), kterého pak přišli bránit jeho straničtí kolegové Jan Chvojka a Ondřej Veselý. Volný nejprve nadával na adresu Hanzela a ten mu vypnul mikrofon. Volný se zvedl a začal se drát k místopředsednickému pultíku. Následně se strhla rvačka, kterou musela ukončit až přivolaná ochranka.

Potyčka v Poslanecké sněmovně Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Volný a také jeho kolega Marian Bojko (oba zvolení za SPD, nyní nezařazení) přišli ve čtvrtek do Sněmovny bez roušky, což večer odsoudil právě i Hanzel.

„Jestli chcete ohrožovat sami sebe, tak to dělejte. Prosím neohrožujte ostatní, máte jít příkladem. Styďte se,” uvedl Hanzel krátce po vystoupení Bojka na plénu.

Jste sobecký idiot, obul se Feri do Volného za nenošení roušky ve Sněmovně

Koronavirus

Na to pak reagoval Volný. „Marian Bojko se nemusí stydět, protože není členem zkorumpované politické partaje, která si nazvrací do úst, kdykoliv jde o to, že by mohla přijít o své skokanské posty ve vládě,” opáčil Volný.

Hanzel ho upozornil na to, ať mluví k věci. Sněmovna totiž ve čtvrtek řeší nouzový stav. „Buď budete mluvit k věci, nebo vás vypnu,” pohrozil Hanzel.

„Tak já si půjdu sednout k vám na klín a řeknu vám to do mikrofonu,” reagoval Volný.

„No to přijďte,” opáčil Hanzel.

„Dostaneš flákanec”

Volný pak spustil nadávky na adresu Hanzela, jenž mu pak vypnul mikrofon. Volný se následně zvedl a došel k místu místopředsedy Hanzela.

„Já jako volený zástupce lidu mám právo se vyjádřit. Nechte mě vystoupit,” řekl do jeho mikrofonu.

Jednání o prodloužení nouzového stavu přerušila rvačka, Volného vykázali

Domácí

Následovala rvačka, do níž se zapojili i Hanzelovi straničtí kolegové Jan Chvojka a Ondřej Veselý (oba ČSSD). „Dostaneš flákanec,” hrozil Volný.

Místopředsedu dolní komory pak přišla bránit i ochranka. Poslanec Veselý novinářům řekl, že při potyčce od Volného dostal pěstí poslanec Michal Ratiborský (ANO).

Kvůli potyčce pak byla vyhlášena 15minutová přestávka na zjednání klidu ve Sněmovně. Po ní se chopil slova předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Nevěřil bych, že se něčeho takového dožiji. Pana poslance Lubomíra Volného tímto vykazují až do konce jednacího dne ze sálu, a když už jsme v tom, tak napomínám kolegu Bojka, že nenosí ochranu úst a nosu a dopouští se s největší pravděpodobností přestupku. Tím celá věc nekončí, následuje disciplinární řízení u mandátového výboru,” reagoval na bitku Vondráček.

Rvačka ve Sněmovně a co jí předcházelo.Video: psp.cz

Chování odsoudil i Tomio Okamura, předseda SPD, za kterou byl Volný do Sněmovny zvolen. „Důrazně se distancuji od tohoto jednání a doufám, že se to tady nebude již opakovat,” řekl.

Vztyčený prostředníček. Zahájení schůze Sněmovny v podání předsedy Vondráčka

Domácí

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek pak Volného nazval primitivem, který jako argument využívá brachiální násilí a hájí zájmy těch, kteří popírají koronavirus.

„Nenechte se očkovat, Darwin zajásá, protože evoluce zvítězí," uzavřel své vystoupení Válek a sklidil potlesk.

Volný Novinářům po potyčce řekl, že nerezignuje na svůj mandát. Cítí se prý ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací.

„Já jsem dostal za pár minut spoustu povzbudivých zpráv, SMS, na internetu i na Twitteru od lidí, kteří mě podporují a žádají mě, abych v boji pokračoval, takže já určitě pokračovat budu,” řekl.

Dezinfekce po rvačce ve Sněmovně, jejímž aktérem byl poslanec bez rouškyVideo: psp.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám