Hlavní obsah

Jen dva lidé venku? Řešit to nebudeme, nepřísluší nám to, rozhodla policie

Policie nebude kontrolovat ani vymáhat, aby se lidé na veřejnosti pohybovali maximálně ve dvojicích. Podle pandemického zákona jí to nepřísluší, uvedla v úterý večer na Twitteru.

Foto: Aktu.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mimořádné opatření ministerstvo zdravotnictví váže omezení pouze k 'hromadným akcím'. Pohyb osob 'na ulici', náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt,” uvedla policie.

„Pandemický zákon ani zákon o ochraně veřejného zdraví nemůže plošně regulovat a omezovat volný pohyb osob, tj. ani jejich počet. Policisté tak nemohou a ani nebudou svoji kontrolní činnost orientovat tímto směrem,” dodala policie.

Ministerstvo opatřením zakázalo setkávání více než dvou lidí, ačkoliv původně mělo být od pondělí podle rozhodnutí bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) povoleno setkávání až 20 lidí pod širým nebem a deseti uvnitř budov.

Venku i vevnitř se mohou sejít jen dva lidé, sportovci musí držet odstup, potvrdila vláda

Domácí

Rozhodnutí omezit setkávání na dva lidi zdůvodnil nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) obavami epidemiologů, aby větší rozvolnění nezvrátilo křehký pozitivní trend ve vývoji epidemie onemocnění covid-19.

Opatření ministerstva schválila vláda v pondělí.

Podle vyjádření některých právníků je opatření neústavní a nelze je vyhlásit podle pandemického zákona. Ještě v pátek ministr Arenberger prohlásil, že opatření bude platné, dokud ho nezruší soud.

Omezením setkání více než dvou lidí ministerstvo napíná zákon, míní právníci

Domácí

Později ministr řekl, že je opatření v pořádku. „Různí právníci jednají na různých úrovních od naprosto jednoznačného přijímání, přes určité pochybnosti. Kromě jednoho právníka jsem se nesetkal s jednoznačným odmítnutím všeho. Z našeho pohledu si myslíme, že je to naprosto v pořádku,“ uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám