Hlavní obsah

Podstatnou část kostela sv. Michala v Praze lze zachránit

Právo, trj

Pražský magistrát nechá za dva miliony korun postavit ochrannou konstrukci nad torzem pravoslavného kostela sv. Michala, který loni 28. října poničil požár. Aktuální průzkum Národního památkového ústavu ukázal, že značnou část kostela je možné zachránit.

Foto: Petr Janiš , Právo

Kostel sv. Michala zachvátil požár loni v říjnu.

Článek

Shořelé dřevěné prvky mají být nahrazeny věrnými kopiemi, informoval magistrát.

„Jsem ráda, že stav kostela se ukázal být mnohem nadějnější, než jsme podle prvních zpráv očekávali. Na místě není jen hromada popela a ohořelé trámy – velká část konstrukce požár přečkala,“ řekla radní Hana Třeštíková (Praha sobě).

„Stavba konstrukce potrvá přibližně týden, počítá se s tím, že na místě bude stát přibližně dva roky,“ uvedl radní Jan Chabr (Spojené síly, TOP 09).

Požár kostela sv. MichaelaVideo: Hasiči Praha, Aktu.cz

Tragický požár připomíná deska

Domácí

Kostel při požáru ohořel nejvíce zvenčí, přišel z velké části o střechu z dřevěných šindelů, má poškozenou i obvodovou konstrukci. V interiéru však hořelo pouze na některých místech. Nejhůře byla zasažena trojice věží, kde měl oheň největší tah.

Hlavní město připravuje zakázku na projektovou dokumentaci, jak které části kostela obnovovat. Na obnovu kostela se ve veřejné sbírce na účtu 500089822/0800 podle Třeštíkové vybralo zatím asi 1,5 milionu korun.

Požár nelegálního domu s pečovatelskou službou v Charkově má 15 obětí

Evropa

Chrám z druhé poloviny 17. století byl do zahrady Kinských přenesen v roce 1929 jako dar Podkarpatské Rusi hlavnímu městu. Kostel byl postaven v tzv. bojkovském stylu s prvky lidového baroka. Celkově je 14 metrů dlouhý a osm metrů široký, velká západní věž před požárem dosahovala výšky 17 metrů. Stavba dříve patřila Národnímu muzeu, kde je také uložena část původního vybavení, dnes je vlastníkem Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám