Hlavní obsah

Petříček: O Vrběticích jsem věděl, ale se mnou i novináři

Podle bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) o možném ruském zapojení v explozi ve Vrběticích věděl před sobotním oznámením vlády nejenom on, ale i někteří novináři. V pondělí to řekl Novinkám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

Článek

„Mohu potvrdit, že informaci měli někteří novináři minimálně od začátku minulého týdne. O ostatních okolnostech nejsem oprávněn poskytovat jakékoliv informace,“ sdělil Petříček v pondělí Novinkám.

Babiš: Rusko bylo zapojeno do výbuchu ve Vrběticích

Domácí

Jako první nakonec informoval o možném ruském zapojení v explozi ve Vrběticích premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s pověřeným šéfem diplomacie Janem Hamáčkem (ČSSD) na sobotní tiskové konferenci. Podle spekulací k tomu došlo po nátlaku aliančních partnerů ČR, kteří plánovali informaci uveřejnit na začátku tohoto týdne.

Babiš nejprve tvrdil, že Hamáček ho o případu informoval v pátek večer. Posléze však otočil a připustil, že o kauze jednali již minulou neděli 11. dubna. Hamáček přitom ještě v týdnu plánoval cestu to Moskvy kvůli jednání o Sputniku V, což následně označil za „zastírací manévr“. Tuto verzi však premiér nepotvrdil.

Sklady nemohly vybuchnout samy od sebe

Domácí

Petříček, který se 11. dubna dozvěděl o tom, že bude odvolán, na zprávu v sobotu reagoval s tím, že informace měl už dříve, a tak ho nepřekvapily. To naštvalo Hamáčka, který začal mluvit o podání trestního oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení utajované skutečnosti. Slova vzal ale posléze zpět.

„Každý, kdo se o tuto kauzu zajímal, byl určitě informován o tom, co již loni zveřejnil novinářský projekt Bellingcat. Myslím, že by bylo dobré se věnovat jádru těch informací místo rozmělňování celé záležitosti,“ dodal nyní Petříček.

Západ brání Navalného, Moskva celý případ bagatelizuje

Evropa

Bellingcat: Ve Vrběticích byly zbraně pro Ukrajinu

Investigativní skupina Bellingcat loni přinesla podrobnosti o otravě ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Nyní se ve svých příspěvcích soustřeďuje především na hledanou dvojici Rusů, kteří podle české policie na fiktivní jména přiletěli 13. října 2014 do České republiky a byli předem objednáni na návštěvu muničního skladu ve Vrběticích.

Nebýt západem řízené BIS, Praha a Moskva jsou přátelé, tvrdí Rossijskaja gazeta

Evropa

Výbuch ve Vrběticích 16. října 2014 zabil dva zaměstnance. Bellingcat s odvoláním na českou policii uvádí, že v té době se ve skladu nacházely zbraně, které měl nakoupit jeden bulharský obchodník. Zřejmě dodával zbraně na Ukrajinu, kde v tu dobu probíhal ozbrojený konflikt mezi proruskými a protiruskými silami.

Reklama

Výběr článků

Načítám