Hlavní obsah

Plaga: Otevření škol nejdříve 3. března

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, nig

Návrat části žáků do škol se posune z 1. března nejdříve na středu 3. března. V úterý se na tom dohodl ministr školství Robert Plaga (za ANO) s Asociací krajů ČR. Důvodem je příprava testů, které do Česka dorazí až v neděli 28. února.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) sice po pondělním jednání vlády potvrdil, že vláda počítá s částečným návratem dětí do škol již v pondělí, podle informací Práva však někteří ministři, a to včetně Plagy, považovali otevření hned 1. března za nereálný. Testy, které mají dveře škol pro děti otevřít, mají do Česka dorazit až v neděli. Školy tak nebudou mít čas na to, aby se na složitou situaci s testováním připravily.

"Pokud má rozhodnutí vlády o návratu do škol padnout až v pátek po jednání o pandemickém zákonu a testy objednané ministerstvem vnitra dorazit v neděli 28. února a teprve být distribuovány, je z pohledu ministerstva školství prvním možným termínem, kdy je možné školy otevřít, středa 3. března," uvedla mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Blatný: Dál počítáme s otvíráním škol od 1. března

Domácí

Podle záměru vlády z minulého týdne by se měli do lavic jako první od začátku března vrátit žáci závěrečných ročníků středních škol, po týdnu středoškoláci na praktickou výuku a po dalším týdnu i deváťáci. Do poloviny března by se měl návrat týkat 450 000 žáků.

Distribuci testů a platnost pandemického zákona zmínil jako hlavní podmínku otevření škol Blatný.

„Nechci to komentovat. Ve středu o tom bude jednat vláda, a uvidíme, jak se to vyvine. Ta epidemická situace není dobrá,“ řekl Právu premiér Andrej Babiš (ANO).

Otevření škol hned od 1. března je spíš nepravděpodobné, soudí zástupce středních škol

Věda a školy

Návrat žáků do škol byl jednou z podmínek hejtmanů při jednání s vládou o novém nouzovém stavu v půlce února. O otevření škol jednali také v úterý. Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) dostali jedinou konkrétní informaci, a to že testy dorazí 28. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám