Hlavní obsah

Ostravský PES reaguje na změnu větru

– Ostrava
Právo, hon

Uměleckou intervenci, která vtipnou a velmi srozumitelnou formou reaguje na český protiepidemický systém PES, mohou zaregistrovat lidé, kteří procházejí kolem zdevastovaného obchodního domu Ostravica-Textilia v centru Ostravy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Korouhev s hlavou psa symbolizující protiepidemický systém ČR (PES) u obchodního domu Ostravica-Textilia v centru Ostravy.

Článek

Korouhev, ve které se místo tradičního kohouta mračí pes, je umístěna na již nefunkčním komínu přístavby tohoto domu. Autorem nápadu a objektu je dvojice výtvarníků Gabriela Maňáková a Petr Szyroki. Nápad pro oživení místa přišel od spolku Fiducia.

Korouhev má obruč s číslicemi od jedničky do pětky a uprostřed místo kohouta psa, který se otáčí ve větru a ukazuje na jednotlivé číslice podle toho, jakým směrem vítr fouká. O uměleckém projektu natočila dvojice také video.

Češi si vymezují výběh a dělají si legraci z vládních nařízení

Koktejl

„PES by nás měl nějak regulovat, ale v podstatě to tak není. Máme pocit, že jsme vydání napospas rozhodnutím vlády, která se mnohdy neřídí rozumem, ale tím, jak zrovna fouká vítr,“ říká Gabriela Maňáková.

Korouhev vznikla v tomto týdnu jako doplněk již rozběhlé výstavy In Vitro ve vitrínách Ostravice-Textilie, která je součástí připomínání výročí 30 let Střední umělecké školy Ostrava. Výstava bude k vidění ještě do poloviny března, korouhev pak na komínu zůstane.

Reklama

Výběr článků

Načítám