Hlavní obsah

ON-LINE: Britská mutace koronaviru je údajně i v Česku

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, kov, mso

V Česku hygienici v pátek zaznamenali 9230 nových případů nákazy koronavirem. Index protiepidemického systému PES k zůstává i k sobotnímu ránu na 72 bodech. Třetí den po sobě tak odpovídá čtvrtému stupni z pěti. Reprodukční číslo dál kleslo, je pod hodnotou 0,7.

Foto: Kästle Felix, ČTK

Ilustrační foto

Článek

19:52 Slovenská vláda na svém sobotním mimořádném zasedání rozhodla, že celoplošně screeningově protestuje obyvatele země na covid-19. „Tímto způsobem chceme vychytat ty, kteří jsou mezi námi šiřitelé tohoto viru a izolovat je se svými rodinami. Chceme snížit až o 50 procent počet infikovaných v naší zemi, což by nás výrazným způsobem posunulo vpřed v boji s touto pandemií,“ uvedl ministr zdravotnictví Marek Krajčí s tím, že kabinet přijme příslušné usnesení na svém nedělním zasedání.

18:22 - Ve Francii začal platit delší zákaz nočního vycházení. Místo dosavadních 20:00 nesmí obyvatelé vycházet ode dneška už od 18:00. Informovala o tom agentura AFP. Cílem opatření, které má prozatím platit dva týdny, je snížit počet nakažených koronavirem. S covidem-19 ve Francii od počátku epidemie zemřelo již téměř 70 tisíc lidí.

17:28 - Po nemocnicích a lékárnách se v Británii proti covidu-19 očkuje už i v kostelech. Vakcínu mohou senioři nad 80 let dostat v katedrálách v Salisbury na jihu Anglie či v Lichfieldu u Birminghamu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se bohoslužby v Anglii nyní konají převážně on-line, a prázdné kostely se tak mohly změnit v očkovací centra, informoval dnes britský tisk.

15:39 - Obě dávky vakcíny proti covidu-19 dostalo ve Spojených státech více než 1,5 milionu lidí. Jsou mezi nimi i tři zdravotníci z Česka a Slovenska, kteří tento týden v rozhovorech s ČTK popsali, že s rozhodnutím nechat se očkovat nijak neváhali. Oni i jejich kolegové prý příchod vakcín vnímali jako značnou úlevu, zejména kvůli strachu, že koronavirem nakazí někoho ze svých blízkých.

„Celou dobu trpím děsem a hrůzou, že to někomu dám,” řekla česká zdravotní sestra Silvia Sauvé, která pracuje na jednotce intenzivní péče v nemocnici nedaleko Seattlu. Od března prý nezažila jediný den, kdy by na jejím pracovišti nebyl pacient s covidem-19. Byť si je vědoma toho, že zatím není jasné, zda očkování spolehlivě zabraňuje i přenosu viru SARS-CoV-2, svou vakcinaci označila za „velikánskou úlevu”.

15:04 - Italský region Lombardie se kvůli vládnímu nařízení o zpřísnění protikoronavirových opatření hodlá obrátit na správní soud. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že Lombardii a další dva regiony kvůli nepříznivému vývoji epidemie od nedlě zařadí mezi tzv. červené zóny, v nichž platí nejpřísnější pravidla. Vedení regionu ale tvrdí, že vláda rozhodla na základě neaktuálních dat.

13:22 - Státní zdravotní úřad (SZÚ) k možnému výskytu britské mutace koronaviru uvedl, že referenční laboratoř nyní zpracovává deset materiálů, které v testech PCR měly charakteristiku odpovídající takzvané britské mutaci. „Výsledky budou k dispozici příští týden,” uvedl. Materiály referenční laboratoř obdržela počátkem týdne z laboratoře Nemocnice na Bulovce, uvedla.

Národní referenční laboratoř také vyzvala všechny laboratoře, které používají vhodnou testovací sadu, aby ji a příslušnou hygienickou stanici informovaly o možných případech mutace a poslaly materiál pro ověření. Cílem je, aby „mohlo být vydáno adekvátní opatření vedoucí k omezení šíření britské varianty,” uvedla referenční laboratoř.

12:58 - Indonésie a Malajsie hlásí rekordní denní přírůstek nakažených nemocí covid-19. V Indonésii byla nemoc nově potvrzena u 14 224 testovaných a v Malajsii u 4029 testovaných. Indonésie má celkem 896 642 osob, u kterých se prokázal koronavirus, Malajsie 155 095.

11:30 - Nakažlivější varianta koronaviru, někdy označovaná jako „britská“, by mohla být i v Česku. „Je tu velmi silná indicie, že tam, kde máme posun citlivosti v (testovací) soupravě, můžeme mít tzv. britskou mutaci,“ citoval Deník N vedoucí Národní referenční laboratoře Helenu Jiřincovou.

„Ano, mohu potvrdit tuto informaci, přesně jak jsme očekávali, vyskytuje se takzvaná britská mutace i na území České republiky," řekl webu imunolog Hel z Iniciativy Sníh, která sdružuje české vědce.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) informace nechtěl komentovat.

11:01 - Na Slovensku zaznamenali 2045 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 55 úmrtí. V nemocnicích je 3055 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 250 na JIP a 277 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 222 752 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 3417 lidí.

10:58 - V Maďarsku zaznamenali 1438 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 87 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 350 587 lidí a celkem zemřelo 11 264 nakažených.

10:40 - V pražské Fakultní nemocnic Motol byly v sobotu zdravotníkům nedostupné údaje o rezervacích. Nyní už systém funguje, sdělila ČTK Ludmila Šimáčková z odboru komunikace motolské nemocnice.

Problémy se systémem trvaly asi hodinu. „Pravděpodobně to bylo způsobeno přetížením systému, nyní už však vše funguje a očkuje se. Fronty se netvoří,” řekla Šimáčková.

10:25 - Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) v sobotu zatím nemohla zahájit očkování proti covidu-19, přestože byla na aplikace vakcín u lidí starších 80 let připravena. Důvodem jsou problémy s rezervačním systémem. Uvedla to mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Zájemci o očkování podle ní mají problémy s rezervací termínu v ostravské fakultní nemocnici.

Podle mluvčí má nemocnice informaci, že systém seniory pustí k obecné registraci, když si ale chtějí zarezervovat konkrétní místo a čas, už to není možné.

9:56 - Počty případů nemoci covid-19 rostou v celé EU, stejně tak i počet úmrtí lidí nakažených novým typem koronaviru. Podle počtu nakažených za 14 dní do 10. ledna je situace nejhorší v ČR (přes 1500 případů na 100 000 obyvatel). V Irsku, Slovinsku a Litvě je toto číslo přes 1000. Nejvíce mrtvých na obyvatele pak vykazují Litva, Slovinsko a Slovensko, ČR je čtvrtá.

8:24 - K očkování se přes centrální systém od pátečního rána do půlnoci registrovalo 116 994 seniorů. Termín očkování má rezervováno 9800 z nich.

Za den se zaregistrovalo 117 tisíc seniorů. Termín očkování získal každý dvanáctý

Koronavirus

8:05 - Indický premiér Naréndra Módí v sobotu zahájil rozsáhlou očkovací kampaň proti covidu-19, která je jednou z největších na světě. Jako první dostal vakcínu zdravotník. Sám premiér vakcínu zatím neobdrží, protože Indie se rozhodla nejprve naočkovat zhruba 30 milionů pracovníků ve zdravotnictví, uvedla agentura Reuters. Podle serveru asiatimes.com chce Indie dnes první dávkou naočkovat 16 milionů lidí ve více než 3000 očkovacích centrech po celé zemi.

Indie je druhou nejlidnatější zemí světa, má 1,35 miliardy obyvatel. Po Spojených státech má druhý nejvyšší počet nakažených, a to 10,5 milionu. Více než měsíc zde denní počty nakažených, aktivních případů i úmrtí klesají.

8:03 - V pátek bylo v Česku zaznamenáno 9230 nových případů nákazy koronavirem. Minulý týden v pátek jich bylo 13 079.

Aktuálně se s nákazou v ČR potýká 149 847 lidí, 6929 infikovaných se léčí v nemocnicích, 122 pacientů je ve vážném stavu.

7:53 - Reprodukční číslo opět kleslo, i když jen mírně - z pátečních 0,72 na sobotních 0,69. Údaj ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se snižuje šest dní za sebou.

Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, je proti pátku níže také podíl hospitalizovaných, u nichž se covid-19 prokázal až v nemocnici. Vzrostl naopak průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

7:12 - Index protiepidemického systému PES k dnešku zůstal na 72 bodech. Třetí den po sobě je ve čtvrtém stupni z pěti.

Z rozhodnutí vlády zatím v zemi platí pátý stupeň opatření a zmírnění se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v příštím týdnu očekávat nedá.

6:39 - Počet nově infikovaných koronavirem a zemřelých s touto nákazou v Německu oproti údajům z pátku klesl. Za posledních 24 hodin přibylo 18 678 nakažených a 980 zemřelých, uvedl Institut Roberta Kocha (RKI) - den předtím bylo nakažených 22 368 a nemoci covid-19 podlehlo 1113 lidí. Celková bilance infikovaných virem SARS-CoV-2 v 83milionové zemi činí k sobotě 2 019 636.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám