Hlavní obsah

OKD zavírá další šachtu, poslední vozík vyvezli horníci i z Armády

– Karviná
Právo, plk

Těžbu na další šachtě na Karvinsku, tentokrát Dolu ČSA, ukončila v sobotu dopoledne vyvezením symbolického posledního vozíku společnost OKD. Od března tak bude provozovat už jen Důl ČSM, kde by měla těžit černé uhlí zřejmě až do konce roku 2022.

Poslední vozík uhlíVideo: David Rojíček

 
Článek

Důl ČSA vznikl sloučením čtyř dolů: Františka, Jindřicha, Jana Karla a Hlubiny. Doly Jindřich a František přitom byly založeny v roce 1856. Coby Důl ČSA byla šachta známá od roku 1951, od té doby se z ní vytěžilo 144 418 264 tun uhlí.

„Stejně jako u Dolu Darkov, tak i za existence dolu ČSA byly vyraženy stovky kilometrů chodeb a těžilo se v hloubce až 1200 m pod povrchem. Nejhlubší sloje byly uloženy v podobné hloubce,“ dodal výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Foto: Petr Chodura

Horníci vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu ČSA.

Poslední důlní vozík naplněný uhlím vyjel na povrch dolu ČSA v sobotu po 9. hodině. A stejně jako před pár dny na Dole Darkov, jen za účasti několika lidí. Kvůli protiepidemickým opatřením se tak tradiční slavnostní akce nemohli zúčastnit hosté nebo bývalí zaměstnanci.

„Je nám to opravdu velmi líto, protože jsou desítky a stovky lidí, kteří by tady chtěli být a rozhodně by si tady zasloužili být. Jsou to bývalí horníci, předáci, závodní dolu, ředitelé,“ řekl David Hájek, ředitel provozu OKD.

Foto: Petr Chodura

Za dobu existence bylo v dole vytěženo celkem 144 418 264 tun uhlí.

Důl ČSA znají nejen horníci, ale i fanoušci českého filmu. V polovině 70. let minulého století se tam natáčely scény pro komedii Parta HIC.

Důl ČSA znají nejen horníci, ale i fanoušci českého filmu. V polovině 70. let minulého století se tam natáčely scény pro komedii Parta HIC.

Důl ČSA, stejně jako Důl Darkov, kde v neděli skončí provoz, bude o března patřit pod státní podnik Diamo.

Reklama

Výběr článků

Načítám