Hlavní obsah

Nouzové maturity: část komise online

Právo, Jiří Mach

Maturantům se krátí termín do zkoušek, mají se konat v květnu a červnu. Avšak stále v nedohlednu je možnost byť jen osobních konzultací s učiteli. Maturity by však mohly proběhnout částečně v distanční formě. Podle šéfa Unie školských asociací (CZESHA) Jiřího Zajíčka by se mohla upravit forma ústních zkoušek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Letošní maturitní zkoušky se budou od té na snímku velmi lišit.

Článek

„U maturity si dovedu představit, že by část komise nemusela být přítomna prezenčně. Je to jedna z možností, o které už se diskutovalo,“ řekl Zajíček Právu.

Maturitní praktickou zkoušku jsme nastavili tak, aby se dala zvládnout i bez prezenční výuky
Jiří Zajíček, CZESHA

To by znamenalo, že by student u zkoušky předstoupil třeba jen před jednoho kantora a monitory, na kterých by byli připojeni online ostatní členové komise.

„Zkouška by mohla být ovlivněna i kvalitou internetového připojení, mohou tam vznikat technické problémy, takže to asi není nejšťastnější řešení. Ale pokud by to bylo nutné a pomohlo by to věci, tak se to dá vymyslet,“ podotkl Zajíček.

Maturity 2024: Jak letos proběhnou a kdy jsou termíny

Věda a školy

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové by ale takový postup byl přehnaně opatrný. „Když tam máte pět členů komise, jednoho zkoušeného a jednoho na potítku, tak ve velké třídě můžete větrat a udržovat velké rozestupy,“ nastínila řešení.

Podle ní už se kvůli maturitám nic významného měnit nemusí. Gymnazisté se dokážou připravit na dálku. Nastavení maturit, jak ho před časem ministerstvo představilo, považuje za dostatečné.

Naopak online přijímačky na střední školy jsou podle Zajíčka nepředstavitelné. „Tam se nedá zajistit konání zkoušky korektně. Sice existují způsoby, jak dělat na dálku certifikované zkoušky, vše se hlídá přes mikrofony a webkamery, ale nedovedu si to představit v takto masovém měřítku,“ vysvětlil.

Testy nakoupené do škol mají jít do firem

Domácí

Ministerstvo letos na vyplnění státních maturitních testů z češtiny a cizího jazyka přidalo navíc 10 minut a na test z matematiky 15 minut. Cermat, který testy připravuje, by měl do testů dát co nejméně úloh spadajících do učiva, jež bylo probíráno na dálku. A zpětně pak bude ještě vyhodnocovat, zda některé úlohy nebyly mimořádně neúspěšné. Ty by pak neměly vliv na celkové hodnocení testu. Kromě toho byly pro letošek zcela zrušeny slohy.

Praktické zkoušky až do konce srpna

Výpadek praktické výuky mohou střední odborné školy dohnat přes prázdniny, protože ministerstvo stanovilo jako nejzazší termín maturitní praktické zkoušky konec srpna. Ale školy zatím nepočítají s tím, že by učily i v létě.

„My jsme si praktickou zkoušku nastavili tak, aby se dala zvládnout i bez prezenční praktické výuky. Nijak jsme neslevili, ale jsou tam praktické činnosti, které se dají dělat dálkově. Žáci budou vyhodnocovat naměřená data, zpracovávat výsledky analýz apod.,“ přiblížil Zajíček, ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze.

Plaga: Pro návrat žáků do škol je třeba udělat maximum, jakmile to půjde

Věda a školy

Podle něj si takto bez problémů mohou upravit maturitu i třeba ekonomické či IT obory, větší potíž bude u oborů elektro, stavebních či strojních. A také učiliště, kde praktická výuka převažuje, mohou kompletním uzavřením škol trpět.

Ale ani šéf Sdružení učňovských zařízení Karel Dvořák si nepřipouští prázdninovou výuku. „I ostatní ředitelé zatím počítají s původními termíny. Pedagogové si totiž mohou vybrat dovolenou pouze o hlavních prázdninách. A už tady by vyvstával velký problém. Oni teď nejsou na dovolené. Oni mají teď větší zápřah než za prezenční výuky,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám