Hlavní obsah

Neplatiči pokut mohou skončit s botičkou na autě, schválila vláda

Praha

Policisté a celníci by mohli dostat možnost na místě odebrat registrační značku vozu nebo nasadit takzvanou botičku autům řidičů s nesplaceným dluhem za dřívější dopravní přestupek. Nový právní předpis, který by mohl začít platit od poloviny příštího roku, má pomoci vymáhat pokuty především od cizinců. Návrh ministerstva vnitra v pondělí schválila vláda.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to zákon, který umožní zlepšení vymáhání pokut uložených při provozu na pozemních komunikacích. Jsme v situaci, kdy se zahraniční řidiči dopouštějí přestupků, za které jsou pokutování. Vymahatelnost je ale velmi nízká,” sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Policisté i celníci by proto měli mít podle návrhu přístup do nové propojené evidence nedoplatků za dopravní přestupky. Při kontrole by tak měli právo požadovat po řidiči uhrazení dosud nesplacené částky v hotovosti či kartou.

Povinnou distanční výuku i možnost volit z auta pro lidi v karanténě schválila vláda

Domácí

Pokud by řidič nedoplatek na místě neuhradil, mohli by mu policisté nebo celníci nařídit, ať zajede na nejbližší vhodné místo, kde by mu buď odebrali registrační značku nebo nasadili botičku. Následně by informovali provozovatele vozu.

Proces vymáhání je v Česku velmi složitý a motoristé páchají přestupky opakovaně. Podle důvodové zprávy zůstává neuhrazeno zhruba 60 procent pokut, které policie nevybere na místě. Obecní úřady pak od zahraničních provozovatelů aut vymůžou mezi 28 a 57 procenty pokut.

Řidiči kamionů nedodržují zejména takzvané sociální předpisy - stanovenou dobu řízení, bezpečnostní přestávky a odpočinek - a ohrožují bezpečnost provozu. Provozovatelé pak poškozují silnice přetíženými auty a dostatečně neplatí mýtné. Řidiči překračují povolenou rychlost či jezdí pod vlivem alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám