Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud zrušil opatření, které omezuje provoz obchodů či služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) ve čtvrtek zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, které se týká omezení obchodní činnosti, provozoven a služeb i setkávání lidí. Zásah má několikadenní odklad a vstoupí v platnost až čtvrtý den po právní moci soudního rozhodnutí, je tedy čas k úpravě.

Nejvyšší správní soud k omezením obchoduVideo: ČTK

 
Článek

Hlavní vada opatření spočívala v tom, že nebylo vydáno s předchozím souhlasem vlády, ale až s následným. „Je to zásadní procedurální vada,” řekla soudkyně Veronika Baroňová.

Soud zkritizoval také některá dílčí ustanovení. Uvedl například, že omezování počtu lidí na akcích by se nemělo týkat rodinných setkání, návštěv rodičů či sourozenců. Zdůraznil, že mimo nouzový stav nelze omezovat počet lidí na demonstracích či shromážděních pod širým nebem. Podle dosavadního opatření byl horní limit 100 lidí.

V kostelech lze stanovit hygienické podmínky pro mše, ministerstvu však nepřísluší zasahovat do liturgických forem náboženských projevů, konkrétně jsou nepřípustné zákazy hromadného zpěvu a stanovení povinnosti při bohoslužbě sedět.

„Vyzýváme vládu, aby neprodleně řekla, jak bude po tomto průlomovém rozsudku dále postupovat. Rozsudek znamená, že v pondělí by se měly otevřít veškeré obchody a služby a padnou i další opatření a zákazy. Musíme vědět, na co se máme připravit,” uvedl v reakci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Napadené opatření vydalo ministerstvo 10. dubna a následně bylo opakovaně upraveno. Soudy v minulosti zrušily již několik protiepidemických opatření, které vláda využívá k omezení epidemie koronaviru.

Naposledy v polovině dubna zrušil NSS jako nezákonné opatření stanovující povinnost testování zaměstnanců na covid.

Soud: Opatření na testování ve firmách bylo protizákonné. Už ale platí jiné

Domácí

Pražským městským soudem byla zase k 5. dubnu zrušena část opatření ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech paušálně žádala před návratem ze zahraničí negativní test na covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám