Hlavní obsah

Nečekal jsem, že v čele vlády může být někdo takový, opřel se Rychetský do Babiše

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se v nedělním rozhovoru pro Českou televizi opřel do premiéra Andreje Babiše. Kritizoval také některá vládní opatření proti koronaviru.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

„Já jsem nečekal po listopadu, že můžeme mít předsedou vlády takovou osobu, jakou máme dnes z hlediska té její minulosti. To jsem si myslel, že už definitivně skončilo," řekl v narážce na Babiše, který se dlouhodobě soudí kvůli své údajné spolupráci s totalitní Státní bezpečností (StB).

Podle archivních dokumentů byl Babiš od roku 1982 tajným spolupracovníkem StB. Babiš to odmítá a vede kvůli tomu soudní spor na Slovensku. Tamní nižší soudy mu nejprve daly za pravdu, po zásahu ústavního soudu ale Babišovu žalobu, že je evidován jako agent neoprávněně, zamítly. Premiér podal ústavní stížnost, loni v listopadu jí slovenský ústavní soud v podstatné části vyhověl a slovenské soudy se kauzou budou muset znovu zabývat.

Rychetský: Zemanova nečinnost není v souladu s ústavním pořádkem

Domácí

Šéf Ústavního soudu kritizoval i prezidenta Miloše Zemana. Oba muži byli kdysi přáteli. Rychetskému vadí především Zemanovy prezentované xenofobní názory. V první přímé volbě si to vysvětloval tím, že Zeman usiloval o zvolení. Když v tom ale pokračuje stále, je mu to prý „nesmírně líto.”

"Mě trápí to, že člověk, kterého jsem poznal jako nepochybně liberálně založeného humanistu, už několik let podléhá různým téměř někdy i xenofobním postojům takovým, řekněme populistickým," řekl.

Protiústavní zavření hranic

Rychetský také označil za „absolutně protiústavní” jarní uzavření hranic kvůli šíření koronaviru.

Podle něj vláda může bránit příjezdu do ČR, ale pro cesty ven je v Ústavě stanoveno, že nikomu nelze bránit, aby tuto zemi opustil.

Babišův kabinet na jaře zakázal nejen vstup cizinců do Česka, ale především možnost z ČR vycestovat. Na podzim se toto opatření už neopakovalo. Vláda naopak zdůraznila, že i přes omezení volného pohybu je cesta do zahraničí jednou z výjimek, kdy se člověk může venku pohybovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám