Hlavní obsah

Na Vysočině podepsalo koaliční smlouvu pět uskupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysočina

V Kraji Vysočina v pondělí podepsalo uskupení ODS se Starosty pro občany, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED) koaliční smlouvu bez vítěze krajských voleb, hnutí ANO. Hejtmanem bude Vítězslav Schrek z ODS, který byl lídrem společné kandidátní listiny ODS a Starostů pro občany. Koalice bude mít většinu 32 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vítězslav Schrek

Článek

Programové prohlášení by chtěla koalice podle Schreka předložit nejpozději tři měsíce po ustavujícím zastupitelstvu. "V tuto chvíli to nechci slíbit úplně na 100 procent, protože před námi opravdu můžou být věci, které budou možná důležitější," řekl Schrek. Za ODS a Starosty pro občany by měla být součástí programového prohlášení podpora obcí a komunikace s obcemi. I proto jsme byli v koalici se Starosty pro občany," řekl Schrek.

V devítičlenné krajské radě budou mít čtyři strany dva zástupce. Jen ČSSD obsadí pouze funkci náměstka pro zdravotnictví. Bude jím Vladimír Novotný, kterým je i nyní. Sociální demokraté budou mít navíc uvolněného zastupitele Martina Hyského, který se bude věnovat projektu Veřejná doprava Vysočiny, adaptaci na klimatické změny, do níž patří například řešení sucha nebo kůrovcové kalamity.

Netolický je potřetí hejtmanem Pardubického kraje, omluvil se zastupitelům ANO

Domácí

Za Českou pirátskou stranu usedne v radě budoucí náměstkyně Hana Hajnová, která bude mít na starost místní rozvoj, a Jan Břížďala, jenž se jako radní bude věnovat školství. Za Starosty pro Vysočinu bude v krajské radě Lukáš Vlček, bude náměstkem pro zemědělství, cestovní ruch bude v rukách Romana Fabeše. Lidovci vyslali do rady Miroslava Houška, který bude náměstkem pro ekonomiku, dopravu a silniční hospodářství. Radním pro sociální věci bude Jan Tourek.

Z povolebních jednání vypadlo pouze vítězné hnutí ANO, které v krajských volbách získalo deset mandátů, a KSČM, která se jako sedmá v pořadí do krajského zastupitelstva dostala se třemi mandáty. Dalších pět subjektů, které v krajských volbách uspělo, se 6. října dohodlo na povolební spolupráci.

Koalice v Olomouckém kraji podepsala smlouvu

Krajské volby

Ustavující zastupitelstvo se mělo původně konat 29. října. Je ale odložené, protože volby na Vysočině bude přezkoumávat krajský soud. Stížnost na neplatnost voleb podalo neúspěšné uskupení Pro TOP Vysočinu. K zisku mandátů v zastupitelstvu mu chyběl jediný hlas. Požaduje přepočet volebních lístků asi ve 20 obcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám