Hlavní obsah

Na ošetřovné budou mít nárok i prarodiče či tety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili novelu, jež rozšiřuje okruh lidí, kteří dosáhnou na krizové ošetřovné. Nárok na něj budou moci mít nově prarodiče či další příbuzní, kteří s dítětem nežijí v jedné domácnosti.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Ilustrační fotografie

Článek

„Chceme umožnit rodičům volbu, kdo se ujme péče o dítě. Navrhujeme, aby nárok na ošetřovné měli i příbuzní v přímé či vedlejší linii, a to i když spolu nežijí v jedné domácnosti,“ představila návrh poslankyně SPD Lucie Šafránková.

Spolu s ní předložily novelu poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD), Hana Aulická Jírovcová (KSČM), Věra Kovářová (STAN), Pavla Golasowská (KDU-ČSL), Olga Richterová (Piráti) a další desítka zákonodárců.

Poslanci schválili vyšší ošetřovné

Domácí

Zákon schválila Sněmovna zrychleně v prvním čtení. Podporu získal napříč politickým spektrem, pro se v hlasování vyjádřilo 81 z 84 přítomných poslanců.

Na ošetřovné by měli mít nárok pouze lidé z širší rodiny, kteří jsou zaměstnanci s nemocenským pojištěním. Splnění podmínky příbuzenského vztahu k dítěti budou dokazovat správě sociálního zabezpečení, a to čestným prohlášením.

Přehledně: Jak se s otevřením škol mění nárok na ošetřovné

Domácí

Rozšíření okruhu lidí má podle autorů návrhu pomoci setrvat v zaměstnání lidem, kteří jsou potřební při zvládání epidemie koronaviru. Změna by také mohla posílit příjmy rodin, když by si mohly zvolit, kteří jejich členové budou s ohledem na výši platu čerpat ošetřovné a kteří budou pracovat, stojí ve zdůvodnění.

Zákon nyní míří do Senátu, pokud ho schválí, dostane ho na stůl prezident.

Navýšení ošetřovného ze 70 na 80 procent schválili poslanci již na začátku měsíce, horní komora by se k němu měla vyjádřit 21. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám