Hlavní obsah

Na kurzarbeitu je konečně shoda

Právo, Jakub Svoboda

Vládní koalice se po tři čtvrtě roce vyjednávání konečně dohodla na parametrech takzvaného kurzarbeitu. Jde o možnost zkrácené práce, kdy firma platí lidem za odpracované hodiny a stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas.

Foto: Právo

Andrej Babiš, Alena Schillerová a Karel Havlíček na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Za dny, kdy budou doma, dostanou 80 procent svého průměrného výdělku, nejvýše však do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy za předchozí rok, což teď odpovídá asi 52 tisícům hrubého.

Protože ale schválení kurzarbeitu ještě minimálně několik týdnů nebude na pořadu dne, vláda pravděpodobně opět, již posedmé prodlouží program Antivirus se státními příspěvky na mzdy. Podle ekonomů program brání nárůstu nezaměstnanosti, skončit měl na konci dubna.

„Na kurzarbeitu máme nad návrhem společnou dohodu všech sociálních partnerů, koaličních poslanců a dalších expertů, včetně ministerstev práce a financí. Prosíme o co nejrychlejší schválení ve Sněmovně. Paralelně je potřeba, aby vláda prodloužila program Antivirus minimálně o dva měsíce,“ uvedl po pondělní tripartitě viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Program Antivirus využilo za rok 11 procent firem

Ekonomika

Za kompromisem jsou i komunisté

Koalice se na kurzarbeitu dlouho nedokázala shodnout. Původně měl kurzarbeit fungovat od loňského listopadu, novelu, která ho měla zavést, dostala dolní komora od ministerstva práce už loni na podzim. Poslanci pak do normy navrhli desítky změn.

Proti sobě stály i dva ucelenější návrhy – jeden připravilo ministerstvo práce a podal ho poslanec ČSSD Roman Sklenák, druhý sepsaly poslankyně ANO Jana Pastuchová a KSČM Hana Aulická-Jírovcová. Sněmovna měla o kurzarbeitu hlasovat v únoru, normu ale vrátila zpět k projednávání.

Výsledný kompromisní návrh zákonodárců koalice a KSČM počítá s tím, že zaměstnanci budou na překážkách pobírat náhradu mzdy ve výši alespoň 80 procent jejich průměrného výdělku.

„Příspěvek bude poskytován zaměstnavateli Úřadem práce ČR maximálně do 1,5násobku průměrné mzdy předchozího roku. Nemusí být přitom refundací vynaložených nákladů, tzn. že zaměstnavatel může nejprve získat od Úřadu práce ČR příspěvek a až poté vyplatit zaměstnancům náhrady mzdy,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva Vladimír Dostálek.

Antivirus se prodlouží do konce dubna, změní se ale podmínky

Domácí

Původní návrh počítal s příspěvkem od státu ve výši 70 procent hrubého výdělku. Nadále platí, že pracovník by doma mohl zůstat jeden až čtyři dny v týdnu. „Podmínka nepřidělování práce má být v rozsahu 20 procent až 80 procent a bude posuzována souhrnně, za všechny zaměstnance,“ doplnil Dostálek k návrhu, který je podle něj předkládán poslanci ČSSD, ANO a KSČM společně a má podporu i sociálních partnerů, tedy odborů a zástupců zaměstnavatelů.

Příspěvky na mzdy v rámci programu Antivirus získalo podle údajů ministerstva práce za rok už 72 tisíc firem na víc než milion zaměstnanců. Stát přitom celkem vyplatil 37,6 miliardy Kč.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nebude ve vládě s prodloužením programu problém.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že kabinet by měl o dalším pokračování Antiviru jednat příští pondělí. Prodloužen má být aspoň do konce června.

Nová pravidla podpory tlačí firmy ke zdi

Ekonomika

Jak to má fungovat

  • Vláda kurzarbeit spustí svým nařízením, které nejdřív projedná na tripartitě
  • Za dobu na překážkách budou zaměstnanci pobírat náhradu mzdy ve výši alespoň 80 % jejich průměrného výdělku
  • Výše příspěvku vyplacená zaměstnavateli úřadem práce bude činit 80 % nákladů zaměstnavatele (náhrada mzdy a povinné odvody)
  • Nařízení vlády může stanovit, že kurzarbeit bude platit pouze pro některé kraje, vybraná odvětví či jen některé podniky
  • Podmínka nepřidělování práce v rozsahu 20 % až 80 % bude posuzována souhrnně, za všechny zaměstnance
  • Úřad práce pošle příspěvek zaměstnavateli do osmi kalendářních dnů po obdržení přehledu
  • Zaměstnavatel nebude smět po zákonem stanovenou dobu vyplatit dividendy
  • V době částečné práce budou zaměstnanci na překážkách v práci
  • Příspěvek bude moci být poskytován po dobu maximálně 12 měsíců

Reklama

Výběr článků

Načítám