Hlavní obsah

Na koupi dětských bot, čistírnu či opravy alespoň tři týdny zapomeňte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete si koupit tužku a blok, vyčistit kabát, nebo dítěti pořídit botičky? Musíte si pospíšit, protože od pondělí se zavírají nejen papírnictví, obchody s dětským oblečením, ale i čistírny a prádelny. A navíc musíte doufat, že neztratíte klíče nebo se vám neporouchá myčka, protože od pondělí na další tři týdny se uzavřou zámečnictví a opravny, upozornil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mám tříletého chlapečka, hodně mu vyrostla noha. Když se oteplí, nemám ho do čeho obout. Běžím rychle nějaké koupit,“ postěžovala si Barbora  P. z Prahy. Podobně je na tom Vlaďka J. „Já už podobný horor mám za sebou, když byly zavřené obchody s dětským oblečením, tak jako naschvál nám odešly bačkůrky. Takže na nic nečekám a už jsem koupila jak bačkory, tak jarní boty,“ řekla Novinkám.

Mimo okres s potvrzením, za příbuznými jen výjimečně. Vláda zpřísnila opatření

Domácí

Paní Drahomíra zase nechápe smysl v uzavření prodejen, kde se dají koupit věnce a svíčky. Její sestra už podruhé za sebou nebude mít na hrobě na výročí svého úmrtí kytici. „Zemřela 14. března. Vloni jsem jí nemohla dát na hrob kytku, protože všechny obchody, včetně květinářství byly zavřené. Letos se to bude zase opakovat. Potom nechápu, proč květinářství zůstala otevřená, ale obchody, kde vám udělají kytici na hrob se musí zavřít,“ rozzlobila se.

Od pondělí se totiž zavřou provozovny s prodejem pietního zboží, což jsou například věnce, květinové výzdoby na hroby, pietní svíčky. Po pohřbech mají pozůstalí také problém s pomníky a náhrobky. Na tři týdny jsou zavřené provozovny zabývající se zpracováním kamene (výroba pomníků, náhrobních kamenů a jejich instalace).

Další omezení pro maloobchod a služby. Výjimek podstatně ubylo

Domácí

Pokud se někomu porouchá doma pračka, myčka či jiný domácí přístroj, do opravny ho nedovezete. „Je to podobné jako s kadeřnicemi. Do jejich provozovny nesmíte, ony k vám domů mohou. Opravář přijde, ale musíte doufat, že to opraví na místě a bude mít s sebou náhradní díl,” řekl Tomáš Prouza Novinkám. Z vládního seznamu vyplývá, že se uzavírají provozovny oprav, údržby a instalací strojů pro zařízení pro domácnost.

S komplikacemi musejí počítat řidiči. Pokud se auto porouchá, nebo nastane havárie, mohou ho odvézt do autoservisu, ovšem vše se bude sepisovat venku před provozovnou. Například při výměně pneumatik ze zimních na letní nemohou čekat v provozovně.

Kdo si chtěl zařídit pronájem bytu či domu, musí si pospíšit a stihnout to během víkendu. Vláda zavřela realitní kanceláře.

Otázkou také je, jak pro mnohé dopadne zpracování daní, protože na tři týdny se zavírají provozovny účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence.

Přehled uzavřených provozoven a činností
prodej malých domácích zvířat
prádelna, čistírna
servisy a opravy aut (bude fungovat pouze příjem objednávek)
prodejny náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím
provozovny pro sjednání provádění staveb a jejich odstraňování, projektovou činnost ve výstavbě, geologické práce, zeměměřičství, testování, měření a analýzu ve stavebnictví
prodejny textilního materiálu a textilní galanterie
provozovny realitního zprostředkování a činnosti účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence
zámečnictví a provozovny servisu výrobků pro domácnost
provozovny oprav, údržby a instalací strojů pro zařízení pro domácnost
provozovny zabývající se zpracováním kamene (např. výroba pomníků, náhrobních kamenů a jejich instalace)
provozovny (včetně mobilních) s prodejem pietního zboží, například věnce, květinové výzdoby na hroby, pietní svíčky
provozovny poskytující stříhání psů a koček
prodejny zbraní a střeliva

Anketa

Snažíte se zařídit vše, co od pondělí nepůjde?
Ano
12 %
Ne
88 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9963 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám