Hlavní obsah

Na Hlubučka se mě nikdy nikdo neptal, odmítl Švejdar Babišovo tvrzení

Bývalý policejní prezident Jan Švejdar odmítl nařčení předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který uvedl, že se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) již dříve zajímal o kauzu bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Švejdar se tak postavil za Rakušana, ačkoliv spolu podle ministrových slov měli konfliktní vztah.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý policejní prezident Jan Švejdar

Článek

„Já jako ministr vnitra žádný přístup do spisu nemám a vždycky se tomu pousmívám. Protože pokud to nějací ministři přede mnou v historii dělali, tak já nikdy nebudu do žádné kauzy zasahovat,“ řekl v neděli ve vysílání ČT Rakušan.

Reagoval na vyjádření Babiše, který Rakušana označil za „skutečnou hlavu hydry“ a osočil ho z ovlivňování policejního šetření případu kolem pražského dopravního podniku a bývalého radního Hlubučka.

Nikdy se mě na pana Hlubučka nikdo neptal a nikdy jsem o tom s nikým nemluvil
bývalý policejní prezident Jan Švejdar

„Organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra. Pan Fiala tím, že Rakušana nechává ve vládě, schvaluje mafiánské a loupežnické praktiky STAN,“ napsal na Twitteru Babiš, který je sám obžalován v kauze dotačního podvodu a v září ho čeká soud.

Očima Saši Mitrofanova: Věčná korupce a prodejci drzých čel

Komentáře

Babiš: Ptal se Švejdara. Švejdar: Neptal

Šéfa vnitra Rakušana obvinil Babiš z toho, že se o případ zajímal ještě v době, kdy byl policejním prezidentem Jan Švejdar. „Když ještě nebyl ministr, tak domluvil Švejdarovi, aby skončil jako policejní prezident. Údajně se ptal na to, jestli NCOZ vyšetřuje STAN,“ uvedl Babiš.

Rakušan: Dobíhá nás minulost

Domácí

Rakušan Babičovo nařčení odmítl. „Měli jsme (se Švejdarem) konfliktní vztah, ale myslím, že i on, pokud je chlap, potvrdí, že jsem nikdy nezmínil jméno Hlubuček,“ podotkl.

Švejdar, kterého Rakušan krátce po svém nástupu do funkce ministra vnitra odvolal z funkce policejního prezidenta, na Twitteru napsal, že se mu sice způsob výzvy nelíbí, verzi šéfa STAN nicméně potvrdil. „Nemám rád, když jsem zatahován do něčeho, co se mě netýká. Takže: nikdy se mě na pana Hlubučka nikdo neptal a nikdy jsem o tom s nikým nemluvil,“ napsal Švejdar.

Výběr článků

Načítám