Hlavní obsah

Mnohé lyžaře odradily silné mrazy

Právo, Rudolf Voleman

Zřejmě silné mrazy dosahující k mínus deseti stupňům pod nulou a také pořádná sněhová nadílka prakticky znemožňující pěší túry odradily v sobotu dopoledne řadu návštěvníků před výletem do centrální části Krušných hor. Počet lyžařů na sjezdovkách na nejvyšší hoře Krušných hor Klínovci (1244 m) ani běžkařů ve stopách v okolí Božího Daru nebylo tolik, jako o víkendech minulých.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Skialpinisté vyrazili mimo jiné na trasu i nad lyžařským areálem Neklid v Krušných horách

Článek

„Je to lepší než v předešlých víkendech,“ uvedl k sobotní dopolední návštěvnosti starosta Božího Daru Jan Horník (STAN). Městská parkoviště, kde je možné odstavit vozidlo za sto korun na den, během soboty ještě nabízela volná místa, narozdíl od víkendových dní minulých, kdy byla zcela zaplněna.

„Centrální parkoviště je obsazené pouze ze tří čtvrtin,“ potvrdil v sobotu po 13. hodině Horník. „Myslím, že lidi odradilo to, že nelze kvůli množství sněhu chodit na vycházky do okolí. Ale také to, že sníh je prakticky všude, takže není třeba za ním jezdit do hor,“ podotkl starosta.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Snowboardisté na svahu nejvyšší hory Krušných hor Klínovci (1244 m) v Loučné pod Klínovcem

Poloprázdno bylo dopoledne i na parkovišti nad lyžařským areálem Neklid. „Přijeli jsme na snowboard,“ uvedl muž s dvěma dospívajícími hochy, kteří si u auta chystali výstroj. „Nahoru si to pěkně vyšlápnou, jako se to dělalo dříve,“ popsal otec způsob, jak se po jízdě dostanou zpět nahoru na vrchol sjezdovky. K dispozici bylo na Neklidu okénko s občerstvením, kde si bylo možné dát mimo jiné horkou zelňačku s klobásou za padesát korun nebo prejt se zelím a chlebem za devadesát.

Méně příznivá situace byla na Klínovci samotném, protože parkoviště na jeho vrcholu nebylo odklizené od sněhu. Několik stovek metrů před vrcholem se tak dopoledne začala tvořit fronta aut, která se pak mnohdy nemohla ve svahu na sněhem pokryté vozovce rozjet.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Lyžaři a snowboardisté na svahu nejvyšší hory Krušných hor Klínovci (1244 m) v Loučné pod Klínovcem

„Nechápu, proč to na Klínovci neupravili, aby se tam dalo v pohodě zajet a zaparkovat,“ podivovala se jedna z lyžařek, která čekala na svého partnera pod sjezdovkou v Loučné pod Klínovcem, až pro ni přijede, aby ji zase odvezl autem na vrchol sjezdovky.

Hrozí mrazy až minus 18, varují meteorologové

Počasí

„Nebyl důvod parkoviště na Klínovci odklízet. Je nouzový stav, lanovky nejsou v provozu a úklid parkoviště trvá tři čtyři hodiny, a to tisícovky jenom lítají,“ vysvětloval božídarský starosta, proč nebyla parkoviště na Klínovci odklizena od sněhu. „Jsme s uzavřenými pensiony prakticky bez příjmů do obecní pokladny, což bude mít zásadní vliv na hospodaření města, které musí s financemi šetřit,“ pokračoval Horník.

Na sjezdovky na Klínovci vyrazili nejenom lyžaři a snowboardisté, ale i rodiny s malými dětmi se sáňkami nebo boby. Někteří se nechávali dokonce vyvážet na sjezdovku skútry a čtyřkolkami se sněžnými pásy. V dolních partiích sjezdovek učily rodiče nejmenší děti první krůčky na lyžích.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Běžkaři startovali do stop v sobotu mimo jiné i z Božího Daru v Krušných horách

K dispozici byla řada stánků s občerstvením. Pod sjezdovkou stála rovněž dodávka s telefonním číslem, které za úplatu nabízela každou půlhodinu odvoz na vrchol Klínovce. Uzavřena byla zcela sjezdovka Jáchymovská, a to kvůli jejím strojovým úpravám. Na dalších sjezdovkách se přes den zasněžovalo.

Do stopy vyrazily v sobotu dopoledne desítky a možná stovky běžkařů. Krušnohorská běžkařská magistrála byla perfektně strojově upravená, a to včetně všech odboček. Trochu se mísili běžkaři s rodinami s dětmi na malém Ježíškovském okruhu. „Máme přes sedmdesát kilometrů běžkařských stop, takže tento okruh je určen primárně pro rodiny s dětmi pro vycházky,“ vysvětloval Horník s tím, že se tam ani stopa obvykle neprotahuje.

Na trase Krušnohorské magistrály byly v provozu všechna okénka občerstvení včetně například Červené jámy nebo maringotky nad Hřebečnou. Stopa byla protažena i na Ryžovnu, kde místní mini pivovar nabízí přes okénko například světlou dvanáctku Boží Dar nebo polotmavou třináctku pojmenovanou Rapl, a to po oblíbeném televizním seriálu z prostředí Krušných hor.

Reklama

Výběr článků

Načítám