Hlavní obsah

Informace o cestách do zahraničí shrnuje speciální dovolenkový web

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek představil novinky letošní turistické sezony. Ta bude podobně jako ta loňská poznamenaná epidemií koronaviru. Detaily se lidé dozvědí na speciálních webových stránkách.

Jakub Kulhánek o cestovatelském webuVideo: ČTK

Článek

Ministerstvo zahraničí připravilo pro lidi mířící na dovolenou do zahraničí nové webové stránky na adrese www.dovolena2021.cz.

Na webu jsou přehledné informace o cestování do 14 nejoblíbenějších letních turistických destinací. Ministr turisty nabádá, aby se nechali očkovat a před cestou se seznámili s podmínkami pobytu v jednotlivých zemích i o okolnostech návratu.

Český konzul v Chorvatsku: V praxi tady roušky venku téměř nevidíte

Evropa

Tuzemská diplomacie se snaží dohodnout se se zeměmi, které jsou tradičními turistickými destinacemi Čechů, aby tam lidé mohli cestovat pokud možno bez omezení. Předpokladem je vesměs očkování proti covidu.

Naposledy se takto pro Čechy otevřelo Bulharsko, které se přidalo ke Slovensku, Německu, Rakousku, Polsku, Chorvatsku, Slovinsku a Maďarsku.

Při cestě ze zahraničí do ČR autem už nebude potřeba test

Domácí

Při cestách po Evropě bude výhodou tzv. covidpas, který bude vydáván od července a budou jej uznávat všechny členské země EU. Další podmínky jednotlivých zemí se nicméně mohou lišit.

Záznam: TK ministra zahraničí Jakuba Kulhánka k zahájení letní turistické sezonyVideo: ČTK

Náměstek Martin Smolek připomněl, že lidé se v případě nouze mohou obrátit na konzulát kteréhokoliv členského státu EU. Lidem doporučil, aby se zejména při cestách do exotičtějších destinací registrovali do systému DROZD, skrze nějž je možné je v případě neočekávaných situací kontaktovat.

Ministr dále oznámil, že od pondělí se rozšíří počet bezpečných zemí, jejichž občané budou moci v případě absolvování očkování přicestovat do ČR bez dalších omezení.

PŘEHLEDNĚ: Co je třeba mít při cestování po ČR a co při cestě do ciziny

Koronavirus
Související témata:

Výběr článků

Načítám