Hlavní obsah

Lidé venku stále častěji odkládají roušky

Novinky, alt

Teplé počasí přimělo lidi, aby se benevolentněji stavěli k nařízení, podle kterého musí mít venku nasazeny alespoň chirurgické roušky. Většina z nich tak při procházkách ve městě nečiní. Nemají je cyklisté, kteří se vydali na výlet, ani lidé na procházce.

BEZ KOMENTÁŘE: Řada lidí na pražské Náplavce neměla rouškuVideo: Novinky

 
Článek

Část lidí ji má sundanou pod bradou a nasazuje si ji jen ve chvíli, kdy se ocitne ve větším shluku lidí, případně ji mají nasazenou, protože vystoupili z MHD.

Drtivá většina lidí neměla roušku nasazenou ani při nedělní procházce na pražské Náplavce. Policisty, kteří by je na prohřešek upozornili, reportér Novinek v neděli odpoledne na místě nezaznamenal na rozdíl od minulých dní, kdy byli na Náplavce policisté téměř neustále a lidi k nasazení roušek vyzývali například megafonem.

Povinnost roušky zůstává

Povinnost nosit roušku i na veřejném prostranství bez ohledu na to, kolik je v okolí lidí, zůstane v platnosti i od pondělka, kdy se část opatření ruší.

Odborníci sice připouštějí, že ji mít nasazenou ve chvíli, kdy je člověk na ulici sám nemá z hlediska šíření epidemie smysl, je to ale lepší, než kdyby ji lidé neměli, případně si ji neustále nasazovali a sundávali.

Mraky lidí na pražské náplavce. K opatřením jsou už apatičtí, přiznali strážníci

Domácí

Vládní opatření na nenošení roušky komplikuje práci i strážníkům. Ti uvedli, že leckdy ani nestíhají jezdit k nahlášeným prohřeškům ohledně roušek a často nestíhají řešit ani jinou preventivní agendu.

„Už to trvá skutečně dlouho. Lidé by opatření podle mě určitě přijali lépe, kdyby jim dávala smysl, ale jestliže musí mít na prázdné ulici nasazenu roušku, myslí si o tom svoje,“ uvedl minulý týden ředitel Městské policie Opava Jiří Klein.

O frustraci lidí mluvili i pražští městští strážníci.

Anketa

Nosíte v ulicích v teplém počasí roušku?
Většinou ne
74,8 %
Občas ano, občas ne
9,2 %
Většinou ano
16 %
Celkem hlasovalo 15052 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám