Hlavní obsah

Lázně protestují proti zákazu poskytovat péči samoplátcům

Právo, vor

Poskytovatelé lázeňských léčebných služeb a rovněž lázeňská města protestují v otevřeném dopise předsedovi vlády Andreji Babišovi a zodpovědným ministerstvům proti zákazu poskytovat lázeňskou léčebně rehabilitační péči hrazenou z vlastních prostředků. Podle Sdružení lázeňských míst (SLM) a Svazu léčebných lázní (SLL) nemá tento zákaz oporu v zákoně a je diskriminační.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Františkovy lázně

Článek

„Jsem přesvědčen, že se jedná o diskriminaci určité skupiny pacientů, která popírá ústavou zaručené právo na přístup ke zdravotní péči,“ uvedl v neděli v tiskové zprávě předseda SLM a starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (nez.).

Jsme přesvědčeni, že další prodlužování tohoto opatření povede k žalobám
prezident SLL Eduard Bláha

Zákaz poskytovat lázeňskou léčebně rehabilitační péči hrazenou z vlastních prostředků aktuálně platí od začátku března a resort zdravotnictví ho prodloužil i po neděli, kdy už nebude platit nouzový stav. Podle protestujících pro toto období nemá zákaz ale oporu v zákon.

Poukazují, že takzvaný pandemický zákon neumožňuje zakazovat zdravotní péči podle způsobu úhrady. „Navíc jde o jedinou zdravotní péči, která byla omezena právě pro způsob své úhrady,“ uvádějí autoři dopisu.

Mnohé lázně osiří, přišly totiž o samoplátce

Ekonomika

Lázeňské svazy jsou přesvědčeny, že léčebné pobyty pro samoplátce jsou vzhledem k pravidelnému testování, proočkovanosti zdravotníků i izolační bublině pacientů nepochybně bezpečnější než řada jiných činností, které nejsou v současnosti nijak omezené nebo se od pondělí uvolňují.

Rozhodně se podle protestujících sdružení nejedná o pobyty hotelové či wellness, jak se podle nich uvádí ve zdůvodnění zákazu. „Fakt, že jsou ponechány v chodu výrobní firmy a zdravotnická zařízení naplňující mnohem přísnější hygienická opatření mají svoji činnost zakázanou, považují lázně za nelogické, diskriminační a platným zákonům odporující,“ uvedli autoři v dopise.

Lázně mohou lidem po prodělaném covidu pomoci minimalizovat následky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám