Hlavní obsah

Ultimátum Rusku: Umožněte hned návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v Praze

Novinky, jas, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) oznámil ve středu ruskému velvyslanci Alexandru Zmejevskému, že pokud Rusko nevezme zpět všech 20 vyhoštěných českých diplomatů, sníží ve čtvrtek počty ruských diplomatů na pražské ambasádě na úroveň českého velvyslanectví v Moskvě. To znamená na pět lidí.

Brífink ministra Kulhánka po schůzce s ruským velvyslancem Video: ČTK

 
Článek

„Reakce Ruska byla nepřiměřená a paralyzovala naši ambasádu. Vznesl jsem dnes protest proti tomuto jednání,” řekl Kulhánek.

„Oznámil jsem panu velvyslanci následující: Ruská federace má čas do zítra do poledne, aby umožnila návrat všech diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. Pokud se nebudou moci vrátit, rozhodnu o snížení počtu na ruské ambasádě tak, aby odpovídal stavu českého velvyslanectví v Moskvě,” doplnil.

Toto není snadná doba pro Česko, řekl nový ministr zahraničí Kulhánek

Domácí

Na tomto postupu je podle něj shoda mezi ním, prezidentem Milošem Zemanem a předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO).

„Rusko-české vztahy vstoupily do mimořádně těžké etapy, a to mě netěší,” poznamenal.

Jde o pokračování diplomatického sporu, který vypukl po zveřejnění informací o zapojení ruských zpravodajců do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

ČR v sobotu vyhostila 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli spolupracovníky ruských tajných služeb. Rusko v odvetě vyhostilo 20 českých diplomatů, čímž do značné míry paralyzovalo chod české ambasády v Moskvě.

NATO vyjádřilo podporu

Předvolání ruského velvyslance inicioval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který resort zahraničí dočasně vedl po odvolání předchozího ministra Tomáše Petříčka (ČSSD).

Před středeční schůzkou Kulhánek mluvil s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem. „Díky Jensu Stoltenbergovi za podporu České republiky v těchto složitých časech. Jsem rád, že jsme krátce po mém jmenování ministrem zahraničí spolu mohli hovořit. Vážíme si toho, že stojíte za námi!” uvedl na Twitteru Kulhánek, který se funkce ujal ve středu odpoledne.

Foto: ČTK

Jakub Kulhánek

Vyhoštění diplomaté odletěli do Ruska

Krimi

Čeští politici avizovali, že tento bezprecedentní krok nemůže zůstat bez odezvy. ČR se kvůli tomu obrátila i na spojence a chce iniciovat koordinovaný postoj EU a NATO vůči Rusku.

Vláda již také rozhodla, že ruská společnost Rosatom se nebude moci účastnit tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech.

Havlíček: Rosatom je ze hry. Na Dukovany si nesáhne ani jako subdodavatel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám